KANTARI KOD PRIJEDORA

Mještane noću bude jezivi krici

30.09.2013 u 20:50

Bionic
Reading

Mještane zaseoka Kantari u selu Gornja Dragotinja kod Prijedora u Bosni i Hercegovini noću bude jezivi krici koji lede krv u žilama. U strahu su velike oči, tako da je zaključavanje kuća u ovom zaseoku, u kojem su neki uvjereni da ih pohodi strašna zvijer, mitološki drekavac, i te kako obavezno

Potvrđuje to i mještanka Persa Zgonjanin (62) koja je ove krikove do sada čula bezbroj puta', piše Dnevni Avaz

'Ne znam s čim bi ih usporedila koliko su jezivi. Od njih se kosa diže na glavi i obično dolaze iz obližnje šume. Čas s jedne, čas s druge strane, kao da se sele… Uznemire se i psi, cvile i laju. Krike nisam čula samo ja već mnogo ljudi u ovom selu. O tom se godinama priča, ali i nagađa što bi moglo biti , jer to što krike pušta još nismo vidjeli. Neki misle da je neka neobična ptica, neki da su vukovi, dok je jedan broj uvjeren da nas noću pohodi drekavac', ozbiljna je Persa koja u ovom zaseoku živi sama.

Persa je primijetila i da su krici nepoznate zvijeri i vjesnik smrti, jer kada se ona oglasi u selu obično neko umre. Tako je već bilo nekoliko puta. Stravične krikove čuo je i starina Dragan Kantar (79). Ni o on ne zna o čemu se radi.
'Točno je da se čuju noću i to već prilično dugo, ali se ne može ocijeniti što je. Nije me strah, ali ih je baš nezgodno slušati. Može svašta biti', kaže Dragan.

On bi, kao i ostali u ovom zaseoku, volio da to što se tako jezivo glasa, mada im osim ogromne doze straha nije prouzrokovalo neke druge probleme, niti napalo životinje, i konačno ode. Na neko drugo mjesto i što dalje od njihovih kuća.