LAŽNE INVALIDSKE MIROVINE

Mjesec dana pritvora voditelju 'Rubala showa'

08.10.2011 u 16:15

Bionic
Reading

Za šestoro osumnjičenih u najnovijoj antikorpcijskoj akciji vezanoj uz lažne invalidske mirovine danas je određen jednomjesečni istražni zatvor

Zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i mogućnosti ponavljanja kaznenog djela sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda Zoran Luburić poslijepodne je nakon saslušanja na zahtjev USKOK-a na mjesec dana zadržao prvoosumnjičenog liječnika i ovlaštenog vještaka varaždinske područne službe Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) Ivana Ostoića (65) te liječnika i bivšeg načelnika Odjela medicinskog vještačenja HZMO-a Dragu Rubalu (63), javnosti poznatijeg kao voditelja emisije 'Rubala show' na zagrebačkoj televiziji Z1, i još četiri osumnjičenice.

Rubali je jučer prilikom uhićenja pozlilo, no njegov branitelj Ante Madunić rekao je Hini da mu se zdravstveno stanje poboljšalo. 'Moj branjenik je u šoku, no stanje mu je bolje nego jučer', kazao je Madunić.

Ostali osumnjičeni od ukupno njih 34, protiv kojih je USKOK pokrenuo istragu zbog lažnih invalidskih mirovina, od optužbi će se braniti sa slobode. Uglavnom je riječ od građanima koji su za iznose od dvije do pet tisuća eura kupovali lažne invalidske mirovine.

USKOK nije naveo koliko je novca korumpirana skupina 'zaradila' na nezakonit način.

USKOK sumnja da su Ostojić i Rubalo u zajedničko djelovanje povezali još dvojicu osumnjičenika i četiri osumnjičenice kako bi zainteresiranima sređivali invalidske mirovine bez obzira da li ispunjavaju uvjete za mirovine. Trećeokrivljenog, kojemu USKOK u svojem priopćenju objavljenom na internetskim stranicama ne otkriva identitet, tereti se da je pronalazio zainteresirane za invalidske mirovine, od njih primao novac, ugovarao im sastanke s Ostoićem i prikupljao potrebnu medicinsku dokumentaciju. Neimenovanog četvrtookrivljenika također se sumnjiči da je pronalazio zainteresirane i upućivao ih trećeokrivljeniku.

Zainteresirane je pronalazila i petookrivljenica koja ih je upućivala na liječničke preglede radi pribavljanja nužne medicinske dokumentacije za pokretanje postupka za dobivanje invalidske mirovine.

U USKOK-u kažu da su Ostoić i Rubala nakon toga razmatrali prikupljenu dokumentaciju, davali upute zainteresiranim o daljnjim medicinskim pregledima i pribavljanju medicinske dokumentacije na temelju koje će se ishoditi invalidska mirovina. Ostojić je potom davao pozitivne nalaze i mišljenje o postojanju invalidnosti, općoj i trajnoj nesposobnosti za rad, a Rubala je ishodio potvrđivanje takvih mišljenja kod Stručnog povjerenstva za reviziju nalaza i mišljenja o invalidnosti HZMO-a na način da je, posredstvom šestookrivljenice, kao glavne administratorice Stručnog povjerenstva, osiguravao da predmete za koje je bio zainteresiran u rad dobije tročlano vijeće u kojemu su bile sedmookrivljenica i osmookrivljenica. To vijeće je zatim potvrđivalo prethodno dane nalaze i mišljenja liječnika Ostoića.

Osumnjičene se tereti za udruživanje radi počinjenja kaznenih djela, za primanje i davanje mita, zlouporabe položaja i ovlasti, protuzakonito posredovanje te pomaganje u primanju mita i protuzakonitom posredovanju.

Neda Ukraden u Rubala showu