BAJS ZAKASNIO

Mjere za spas turizma profunkcionirat će 2010.

23.04.2009 u 08:43

Bionic
Reading

Nakon što je Vlada 9. travnja usvojila Akcijski plan za turizam, glas protiv su prvi digli hrvatski glazbenici koji ne pristaju na smanjenje izdataka vezanih uz autorska prava. U Ministarstva turizma u polemiku s glazbenicima jučer se nisu dali uvući.

Tek opetovano poručuju kako je ministarstvo Akcijski plan donijelo u dogovoru sa strukom, kako ga je Vlada prihvatila te kako je sada na drugim ministarstvima da naprave plan provedbe mjera predviđenih Akcijskim planom, piše Novi list

Izrada plana provedbe mjere vezane uz glazbenike zadaća je Ministarstva gospodarstva, smanjenje izdataka vezanih za plaćanje RTV pristojbe je, primjerice, u domeni Ministarstva kuture. Koliko se s izradom plana provedbe otišlo naprijed jučer je, međutim, od zaduženih ministarstava bilo nemoguće saznati. Neslužbeno se zato saznaje, kako će većina mjera koje bi trebala spasiti hrvatski turizam već ove godine, najvjerojatnije profunkcionirati tek dogodine.

Primjerice, da bi se smanjilo izdatak hotelijera za naknadu korištenja glazbe, baš kao i izdvajanja za RTV pristojbu, valja mijenjati Zakon o autorskom pravu, odnosno Zakona o HRT-u. Vremena za to nema s obzirom na svibanjske lokalne izbore i činjenicu da Sabor kroz to vrijeme ne zasjeda. Važno je, smatra naš izvor, da čim prije započnu pregovori s HRT-om i glazbenicima, ne bi li se, naoko nepomirljivi stavovi ipak približili, a provedba mjera krenula slijedeće godine.

Uostalom, odredba vezana za davanja ZAMP-u, baš kao i ona vezan za RTV pristojbu uvelike je vezana uz sezonalnost, odnosno manja davanja za razdoblje kada hoteli ne rade ili rade smanjenim kapacitetom, pa sve da se do početak lipnja te mjere i razrade od njih i ne bi bilo posebnog efekta na ovu sezonu. Pri tom nije nevažno spomenuti kako eksperti za turizam najvažnji dio Akcijskog plana vide prije svega u formiranju Fonda za turizam, a tek onda u ostalim mjerama.

A koliko je nepoznanica koje čekaju na odgovore ilustrira i onaj dio Akcijskog plana za turizam kojim je školama preporučeno da maturalna i ostala putovanja organiziraju u Hrvatskoj. U toj je preporuci sadržana i mjera koja predviđa da će škole koje poslušaju taj naputak biti nagrađene i to informatičkom opremom ili nečim sličnim.

Jesu li škole o tome obaviještene, ili pak koliko putovanja u Hrvatskoj moraju organizirati da bi dobile potporu, do daljnjeg ostaje bez odgovora. U Ministarstvu znanosti kažu samo da će model razraditi do 30. svibnja ove godine »nakon čega će biti predstavljen javnosti«. A Akcijski plan, podsjetimo, predviđa da se do 15. lipnja taj model primjeni i da se za njega osigura novac.