ZBOG ROBOVSKOG RADA

Mitsubishi će se ispričati američkim ratnim zarobljenicima

20.07.2015 u 08:18

Bionic
Reading

Japanska tvrtka Mitsubishi ispričat će se zbog toga što je američke ratne zarobljenike iskorištavala kao robovsku radnu snagu tijekom Drugog svjetskog rata, piše BBC u nedjelju.

Čelni ljudi poznate japanske kompanije ispričat će se bivšem zarobljeniku Jamesu Murphyu (94) i obiteljima ostalih tadašnjih ratnih zarobljenika.

Vodstvo tvrtke izrazit će žaljenje na svečanosti u Centru Simon Wiesenthal u Los Angelesu, rekli su dužnosnici centra.

Kažu da je to prva službena isprika neke japanske kompanije bivšim ratnim zarobljenicima. 'Nadam se da će to potaknuti i druge tvrtke da učine isto', rekao je Rabbi Abraham Cooper.

Dodao je da je to važna gesta uoči 70. obljetnice kraja Drugog svjetskog rata u kolovozu.

'Gospodin Murphy predstavljat će sve američke ratne zarobljenike koji su radili u rudnicima te tvrtke u Japanu', rekao je glasnogovornik Mitsubishija.

Američki mediji prenose da su pronađena samo dva preživjela zarobljenika, a Murphy je jedini u stanju otputovati u Los Angeles.

Oko 500 američkih ratnih zarobljenika bilo je prisiljeno raditi u rudnicima, zajedno s tisućama filipinskih, korejskih i kineskih zarobljenika koje su Japanci pretvorili u robove.

Murphy je američkim medijima rekao da je godinu dana proveo u rudniku bakra blizu grada Hanawe, iskustvo koje je opisao 'potpunim užasom'.

'Bilo je to ropstvo u svakom smislu. Nismo imali hrane, lijekova, odjeće, zahoda', rekao je Murphy dodajući da je stvar tim gora kada se zna da je Mitsubishi proizvodio borbene zrakoplove koji su ubijali Amerikance.

Iako Mitsubishi nije ponudio nikakvu novčanu odštetu, isprika je 'velika stvar', istaknuo je.

Japanska vlada službeno se ispričala bivšim američkim ratnim zarobljenicima prije pet godina.