Capak poručuje:

'Mislim da smo na vrhuncu četvrtog vala, ali u zimi bi broj zaraženih opet mogao rasti'

  • Autor: N. S.
  • Zadnja izmjena 13.10.2021 20:22
  • Objavljeno 13.10.2021 u 20:22
Krunoslav Capak

Krunoslav Capak

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak bio je gost RTL-a Danas te je govorio o velikom broju zaraženih u susjednoj Srbiji, ali i velikom skoku u Hrvatskoj, kao i trećoj dozi cjepiva. U Hrvatskoj nakon pet mjeseci imamo 2000 više zaraženih i 27 umrlih. Capak je kazao, ako ga se osobno pita, da je očekivao da brojka neće ići preko 2000.

"Ali ako pogledate tjedne prosjeke - mi smo u stagnaciji rasta. Prva tri dana ovog tjedna imamo manji broj slučajeva nego u prva tri dana prošlog tjedna. Pretpostavljam i nadamo se da je ovo vrhunac četvrtog vala i da će brojke padati", kazao je RTL-u.

Capak je kazao i da misli da je sada vrhunac četvrtog vala iako sad dolazi lošije vrijeme i sve to je, tvrdi Capak, jedna opasnost za daljnje širenje.

"Uvijek računamo da ipak imamo taj jedan postotak procijepljenih, preboljelih... Imamo stanovništvo koje se već naviklo na to, koje se koliko toliko drži distance, ne idu u masovno okupljanje, zatvorene prostore, tako da računamo da bi to mogao biti taj vrhunac i da će kroz neko kratko vrijeme, u drugoj polovici desetog mjeseca, brojke početi padati", kazao je Capak.

Capak je kazao i da su u Hrvatskoj moguće visoke brojke na zimu. "Nadamo se da toga neće doći, jer ipak smo mi i na jednoj drugoj razini procijepljenosti i epidemioloških mjera i kvalitete držanja tih mjera", kazao je.

Komentirao je i preporuke za treću, booster dozu. "Ova treća doza se po našim preporukama 8 tjedana nakon završetka cijepljenja, dok je docjepljivane najmanje 6 mjeseci nakon primarnog cijepljenja i to je osnovna razlika. Moramo dati neki drukčiji naziv da bi ljudi razlikovali što je treća, pa smo to drukčije i nazvali", kazao je.

  • +8
  • +5

Stožer civilne zaštite o novim brojkama i cijepljenju trećom dozom

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić

Capak je kazao i da još nisu odredili datume kada će se krenuti s trećom dozom, ali da će do toga doći vrlo skoro. 

Na pitanje može li netko sam doći na punkt i reći da živi s imunokompromitiranom osobom i da se želi cijepiti trećom dozom, Capak je odgovorio: "Direktan odgovor na vaše pitanje je da može. Mi uvijek imamo na cjepnim mjestima liječnike. Uz konzultaciju s liječnikom svatko se može doći cijepiti."

Odgovorio je i produžuje li treća doza trajanje covid-potvrde. "Nakon što je EMA odobrila uveli smo mogućnost da se osobe cijepe. Radi se na tome da se informatički pokrije ta priča i da se naprave poslovna pravila za izdavanje covid potvrda. Po nama, mi ćemo te covid potvrde nakon te booster ili treće doze produljiti za još godinu dana", kazao je.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!