preporuke struke

Neven Vidaković i Ivan Lovrinović predstavili knjigu "Macroeconomic Responses to the COVID-19 Pandemic Policies from Southeast Europe"

  • Autor: T. O.
  • Zadnja izmjena 13.10.2021 10:46
  • Objavljeno 13.10.2021 u 10:46
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Željko Sirk

Na Ekonomskom fakultetu – Zagreb u utorak je predstavljena knjiga "Macroeconomic Responses to the COVID-19 Pandemic Policies from Southeast Europe", urednika doc. dr. sc. Nevena Vidakovića i prof. dr. sc. Ivana Lovrinovića

Okupljenima se uvodnim govorom obratio prof. dr. sc. Jurica Pavičić, dekan Ekonomskog fakulteta – Zagreb, dok su knjigu predstavili urednici, koautori prof. dr. sc. Vladimir Čavrak, Ekonomski fakultet - Zagreb, Katedra za makroekonomiju i gospodarski razvoj, dr. sc. Marijo Holzner, izvršni direktor Bečkog instituta za međunarodna ekonomska istraživanja, prof. dr. sc. Franjo Štiblar, Sveučilište u Ljubljani, gostujući profesor na John Hopkins University i konzultant Svjetske banke te recenzent izv. prof. dr. sc. Dubravko Radošević, viši znanstveni suradnik na Ekonomskom institutu u Zagrebu.

Knjiga je objavljena od strane uglednog međunarodnog izdavača Palgrave Macmillan i sadrži znanstvene radove istraživača i ekonomista iz većeg broja zemalja. Fokus knjige je na makroekonomskoj analizi, mjerama i preporukama s obzirom na krizu izazvanu pandemijom COVID-19 virusa, s posebnim naglaskom na zemlje jugoistočne Europe. Stoga je i cilj knjige informirati i ponuditi preporuke nositeljima ekonomske politike u jugoistočnoj Europi.

"Ova knjiga je nastala kao plod intelektualne znatiželje te potrebe da akademska zajednica pridonese boljem razumijevanju makroekonomskih posljedica pandemije koronavirusa kao novog i do sada nepoznatog fenomena. Suradnja više od dvadeset ekonomista iz šest zemalja Jugoistočne i Srednje Europe išla je i korak dalje pa knjiga sadrži priloge za definiranje razumnih paketa ekonomske politike usmjerene na olakšavanje gospodarske krize te lakši i brži oporavak nacionalnih gospodarstava", istaknuo je profesor Čavrak.

Knjiga je također relevantna drugim istraživačima i svima zainteresiranima za makroekonomsku i financijsku dinamiku u post-kriznom razdoblju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!