PROZIVKA NA FACEBOOKU

Miro Kovač najžešće do sad udario po vrhu HDZ-a: Stranka je izašla iz Tuđmanovog korita. Kaznit će vas birači!

12.01.2020 u 12:21

Bionic
Reading

HDZ-ov saborski zastupnik Miro Kovač pozvao je u nedjelju HDZ da prihvati odgovornosti za izborne neuspjehe, istaknuvši da su predstojeći unutarstranački izbori prilika da članovi pokažu odlučnost za obnovu stranke koja je "izišla iz korita gdje ga je pozicionirao utemeljitelj Franjo Tuđman".

"Ni nakon europskih izbora u svibnju prošle godine, ni poslije gubitka predsjedničkih izbora nije se smoglo snage suočiti se s vlastitim propustima, nego se razlozi traže u biračima, onima koji su ostali u Hrvatskoj i onima koji su otišli iz Hrvatske", napisao je Kovač u objavi na svojoj Facebook stranici.

Osvrnuviš se na stanje u HDZ-u nakon "razočaravajućeg rezultata na predsjedničkim izborima", u kojem su mnogi birači okrenuli leđa i uskratili glas kandidatkinji Kolindi Grabar-Kitoravić, istaknuo je da je odgovor na pitanje "kako to da su HDZ-ovi birači nisu zadovoljni" jednostavan.

Kovač smatra da je "HDZ izašao iz svoga korita gdje ga je pozicionirao njegov utemeljitelj Franjo Tuđman" te da je u velikoj je mjeri narušen odnos s članstvom i simpatizerima, a što jasno pokazuju zadnji izborni rezultati.

"Dio naših birača udaljio se od HDZ-a jer su njihovi osjećaji povrijeđeni, bilo zbog katkad omalovažavajućeg odnosa prema njima, bilo zbog nekih odluka koje se tiču svjetonazora, direktne demokracije, nedovoljne borbe protiv korupcije i sklapanja neprihvatljivih koalicija", ustvrdio je.

Zapitao se i nije li apsurdno za posrnuća na europskim i predsjedničkim izborima optuživati birače koji navodno ne razumiju stranačku politiku te koji su se, kako to neki očito doživljavaju, "drznuli" dati nekome drugome glas.

  • +36
Stožer Kolinde Grabar Kitarović Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Ustvrdio je i da se biračima u demokraciji ništa ne može narediti.

"Ako oni sami ne prepoznaju Vašu politiku kao sebi blisku i prihvatljivu, nema načina na koji ćete ih prisiliti da je podrže. Ne možete kazniti birače, ali oni mogu kazniti Vas", napisao je. 

Jedinstvo u stranci, kaže Kovač, ne postiže se intervjuima i parolama već konkretnim djelima. "Takvih djela nije bilo ni na europskim izborima, o čemu svjedoči način sastavljanja liste, ni u kampanji za predsjedničke izbore. Mjesecima se istaknutije stranačke ljude prozivalo, pače klevetalo što direktno, što indirektno u hrvatskoj javnosti. Tako se nije postupalo kada sam prije pet godina bio na čelu pobjedničke kampanje za predsjedničke izbore. I zato smo i pobijedili s Kolindom Grabar Kitarović. Bilo je to točno na jučerašnji dan prije pet godina", navodi Kovač.

Smatra i da sada temeljno polazište mora biti da se, bez okolišanja, prihvati odgovornost za neuspjeh.

"Jer ostalo je vrlo malo vremena za preokret trendova. Pred nama su unutarstranački izbori na kojima imamo priliku sebi i hrvatskoj javnosti pokazati demokratičnost i odlučnost za obnovu HDZ-a. Moramo izabrati vodstvo koje će rekonstruirati HDZ i u skladu s očekivanjima naših članova, simpatizera i birača postići pobjednički rezultat na izborima za Hrvatski sabor. Čvrsto u to vjerujem jer HDZ je uvijek bio i opet će biti pobjednička stranka", poručio je Kovač koji je ranije najavljivao svoju kandidaturu za predsjednika stranka.