POGLED UNAZAD

Mirko Norac opet je uzburkao duhove. Prisjetite se zašto je osuđen

10.09.2018 u 13:06

Bionic
Reading

Mirko Norac pojavio se na službenom obilježavanju 25. obljetnice akcije Medački džep. Iako je bio jedan od zapovjednika akcije, njegovo pojavljivanje u službenom programu izazvalo je negodovanje s obzirom na to da je osuđen zbog ratnog zločina upravo u toj akciji Hrvatske vojske, ali i zbog zločina s gospićkog područja iz 1991. Norac je ukupno odležao deset godina u zatvoru

Mirko Norac očito je za jedne i dalje heroj, a za druge zločinac. Iako je sudjelovao u nizu vojnih operacija, činjenica je da iza sebe ima dvije pravomoćne presude za ratni zločin.

Iz zatvora je izašao 2011., nakon deset provedenih godina iza rešetaka. Osuđen je na jedinstvenu kaznu od 15 godina zatvora za ratne zločine u Gospiću 1991. i operaciji Medački džep 1993., a na slobodu je izašao nakon odslužene dvije trećine kazne.

Ovaj 51-godišnjak rođen u Otoku kod Sinja u rujnu 1991. godine postao je zapovjednik 128. gospićke brigade HV-a. Već sredinom listopada Norac s Tihomirom Oreškovićem i Stjepanom Grandićem, kasnije nazvanima gospićkom skupinom, prema navodima iz presude, zapovijeda odvođenje i likvidaciju 50 srpskih civila s tog područja, a oni su potom ubijeni. Norac je, prema izjavama svjedoka, osobno likvidirao jednu ženu.

<<<Krstičević o Norcu: Bio je rat i zbog onog što se desilo nosi svoj križ

Sažetak je to presude iz 2004., koju je na suđenju gospićkoj skupini donijela sutkinja Županijskog suda u Rijeci Ika Šarić. Ona je osudila Oreškovića na 15 godina zatvora, Norca na 12, a Grandića na 10 godina zatvora. Presudu su popratili veliki prosvjedi dijela branitelja pred sudnicom, Sinjani su blokirali cestu, a sutkinja je primila prijetnje.

  • +2
Mirko Norac Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Pokretanje procesa protiv umirovljenog generala Hrvatske vojske 2001. označavalo je početak suočavanja s ratnim zločinima počinjenim na našoj strani u Domovinskom ratu, a Norac je do tada bio osumnjičenik s najvišim činom. Bilo je to doba u kojem je na vlasti bio SDP, a predsjednik RH bio je Stjepan Mesić, koji je nedugo prije toga umirovio većinu ratnih generala nakon što su se pobunili zbog kriminalizacije Domovinskog rata.

Tuđman ga je htio smijeniti

Glasine o u najmanju ruku nedoličnom ponašanju stigle su i do Franje Tuđmana, koji je 1992. poslao u Gospić Petra Stipetića kako bi smijenio Norca. Norac je odbio odstupiti uz komentar, tvrdi Stipetić, da je za njega jedini general Maks Luburić.

U tom ozračju procesuiranje Mirka Norca rezultiralo je velikim prosvjedima koji su kulminirali u veljači 2001., kada se na splitskoj Rivi u znak podrške njemu okupilo oko sto tisuća ljudi. Jedan od govornika bio je i Ivo Sanader, friški predsjednik HDZ-a, koji će tek koju godinu kasnije, poslije osvajanja vlasti, izdašno surađivati s Haškim sudom. Zbog Norca je prosvjedovao i danas aktualni politički akter Darko Milinović te se u znak prosvjeda vezao lancima.

Ivo Sanader na splitskoj Rivi 2001. Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Nekoliko dana nakon skupa u Splitu Norac se predao i završio u pritvoru. Ovaj vrući slučaj dodijeljen je sutkinji Iki Šarić, a ona je tijekom suđenja bila izložena velikom pritisku i prijetnjama. Na tom je slučaju tadašnja vlast pokazala Haškom sudu da se Hrvatska može nositi s procesuiranjem svojih zločina, pa je tako Haag predao slučaj Medački džep našem pravosuđu.

Generali Norac i Rahim Ademi bili su optuženi da tijekom akcije provedene u rujnu 1993. nisu na vrijeme spriječili odmazdu i likvidaciju 30-ak civila i pet zarobljenika. Norac je 2008. osuđen na sedam godina zatvora zbog zapovjedne odgovornosti, a Ademi je oslobođen krivnje. Vrhovni sud smanjio mu je kaznu za Medački džep na šest godina, a s ranijom presudom ona mu je objedinjena na 15 godina zatvora. Na slobodu izlazi pet godina ranije, 2011.

<<<Mirko Norac bacio se u zaštitarski biznis

S obzirom na to da je imao česte dopuste i slobodne vikende, Norac se tijekom izdržavanja kazne oženio i dobio djecu. 2015. bacio se u zaštitarski biznis. Njegov otac osnovao je tvrtku Noky Security, a u tvrtki koja je u 2017. utrostručila prihode, on je prokurist.