HELSINŠKI ODBOR

Mirjani Sanader su ugrožena ljudska prava

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 15.01.2011 11:42
  • Objavljeno 14.01.2011 u 22:03
Mirjana Sanader

Mirjana Sanader

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / Cropix

Hrvatski helsinški odbor (HHO) slaže se da su Mirjani Sanader, supruzi bivšeg premijera, bila ugrožena stanovita ljudska prava, izjavio je večeras novinarima predsjednik te nevladine udruge Ivan Zvonimir Čičak u stanci sjednice izvršnog odbora HHO-a.

Hrvatski helsinški odbor (HHO) smatra da su Mirjani Sanader, supruzi bivšeg premijera, bila ugrožena ljudska prava, izjavio je večeras predsjednik te nevladine udruge Ivan Zvonimir Čičak nakon sjednice izvršnog odbora HHO-a.

"Doista smatramo da su pojedini mediji kršili njezina ljudska prava, te da je u zemlji stvorena jedna histerična atmosfera po kojoj ispada da su i svi članovi obitelji Sanader na određeni način članovi 'zločinačke skupine'", rekao je Hini Čičak. Upitao se zašto novinari o svim imovinskim ili biografskim detaljima Mirjane Sanader tako nisu pisali ranije. "Zašto tek sad pišu o njezinim torbicama koje vrijede 10.000 kuna. Zašto o tome nisu pisali kada je Ivo Sanader bio premijer, a iste je torbice nosila", kazao je.

Govoreći o tajnosti bankovnih računa Ivan Zvonimir Čičak je kazao kako pojedini članovi izvršnog odbora HHO-a smatraju da je tajnost računa svetinja, dok neki smatraju da u tome prevagu ima interes javnosti.

"Bankovni računi su tajni i o njima se ne bi smjelo pisati. Ako je netko provalio bankovnu tajnu to je kazneno djelo", ocijenio je ustvrdivši kako su Mirjani Sanader ljudska prava prekršena i neisplatom osobnog dohotka koji prima preko računa u Zagrebačkoj banci.

Paradoksalnom situacijom smatra to što HHO mora raspravljati o tome kako Mirjani Sanader nisu isplaćene dvije plaće dok u Hrvatskoj 85 tisuća ljudi uopće ne prima plaće, a radi.

Predsjednik HHO-a ocjenjuje kako je taj slučaj, kada se radi o jednom bivšem premijeru i njegovoj obitelji - poseban slučaj. "Ovo je u svjetskim razmjerima egzemplarno da jednog premijera policija hapsi na cesti u drugoj državi", rekao je. Dodao je da je to poseban slučaj u kojem "nažalost vrijede posebni kriteriji". Istaknuo je i da pravila novinarske struke govore da i žrtve, optuženi ili osumnjičeni u nekom postupku, a pogotovo njihove obitelji moraju imati poseban tretman.

Supruga bivšeg premijera Ive Sanadera koji se nalazi u austrijskom pritvoru u pismu se HHO-u požalila zbog kršenja ljudskih prava prema njoj i njezinoj obitelji, ponajprije od strane medija, organa vlasti, ali i Zagrebačke banke. Sjednica je bila zatvorena za javnost jer Mirjana Sanader nije dopustila da se o sadržaju njezinoga pisma raspravlja putem medija.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi