PING-PONG IZMEĐU SUDA I DORH-A

Raspad sistema: Otkrivamo tko je zaboravio to da Glavašu treba skinuti imunitet

05.07.2017 u 12:52

Bionic
Reading

Gotovo dva mjeseca otkako se Branimir Glavaš vratio u saborske klupe nitko se nije sjetio da mu treba skinuti zastupnički imunitet s obzirom na to da je novi proces protiv njega zbog ratnih zločina u Osijeku trebao početi 6. srpnja. Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu prebacuje lopticu na Županijski sud, a on pak nazad na DORH. Zbog šlamperaja će se suđenje vjerojatno prolongirati do jeseni

'Ponovno je netko zaboravio svoj posao i suđenja u četvrtak neće biti', izjavio je jedan od Glavaševih odvjetnika Veljko Miljević, podsjetivši da se po odredbama Ustava zastupnicima ne može suditi bez skidanja imuniteta.

A pitanje je tko je zaboravio na tu 'sitnicu', zbog koje se novo suđenje Glavašu prolongira vjerojatno do jeseni. To smo pokušali rekonstruirati.

Pitali smo Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) u Zagrebu zašto Mandatno-imunitetnom povjerenstvu nisu poslali zahtjev za skidanjem Glavaševa imuniteta? Oni odgovaraju: prema Poslovniku Hrvatskog sabora, ono tijelo koje vodi postupak trebalo bi zatražiti skidanje imuniteta, odnosno u ovom konkretnom slučaju sud.

Sud u koji upiru prstom je Županijski sud u Zagrebu, a njegov glasnogovornik Krešimir Devčić, iako je pitanje postavljeno još jučer, odgovara jutros.

Lopticu vraća nazad ŽDO-u u Zagrebu. 'Postojanje imuniteta je negativna procesna pretpostavka koju mora otkloniti državni odvjetnik. Zato je sud tražio očitovanje Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu je li ono zatražilo od Sabora skidanje imuniteta za Branimira Glavaša', kaže nam Devčić.

Sud je dakle tražio od ŽDO-a da se očituje. Kada? Jučer popodne, odgovara nam Devčić. Dakle Glavaša su se sjetili dva dana prije početka suđenja, i tek nakon što su njegovi odvjetnici o tome izvijestili medije.

  • +11
Povratak Glavaša u Remetinec Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Je li to prekasno? Naravno da je, odgovara Devčić. 'Oni su to mogli i prije obaviti.'

I što sada?

Početak suđenja Glavašu, koji je sukladno ranijoj presudi već odslužio dvije trećine zatvorske kazne, prije nego je presuda ukinuta u oba stupnja, odgađa se do daljnjeg.

Ako optuženi ima imunitet, onda nema pretpostavki za vođenje rasprave. 'Može se odbiti optužba. Onda postoji pravo žalbe, a o tome odlučuje viši sud', poručuje Devčić.

Odvjetnik Veljko Miljević za tportal kaže da je netko zaboravio da je Glavaš reaktivirao mandat nakon što ga je pola godine mijenjao Josip Salapić te je 11. svibnja ponovno postao saborski zastupnik. Napominje da nigdje ne piše tko treba tražiti skidanje imuniteta, no 'onom kome je stalo da se vodi kazneni postupak mora ishoditi to odobrenje. Ako optužbu vodi DORH, onda je njima to u interesu jer sud bez toga ne može voditi postupak', pojašnjava.

Kada onda možemo očekivati početak suđenja? Ako ŽDO danas pošalje zahtjev za skidanje imuniteta Mandatno-imunitetnom povjerenstvu Hrvatskog sabora, on to u dan-dva može riješiti. No ta odluka mora biti potvrđena na sjednici Sabora, a ljetna stanka počinje za deset dana i traje do 15. rujna. Ipak, potvrda Sabora može doći naknadno, odluka MIP-a odmah stupa na snagu.

'Meni paše to da se nitko ni o čemu ne brine u sudskim postupcima, no volio bih da pravosuđe drugačije izgleda. Budući da je sutkinja odredila ročište, ona će gotovo sigurno, možda i sutra, zakazati iduće za kraj rujna. Time se radi određeni pritisak. Pravično suđenje je ujedno brzo suđenje', zaključuje Miljević.