inspekcije na terenu

Ministrica objasnila kako se antraks širi među govedima, a kako se zaraze ljudi: Nema razloga za paniku

16.07.2022 u 19:48

Bionic
Reading

Zbog pojave antraksa kod goveda na sisačkom području do sada je uginulo više od 100 životinja. Na terenu je inspekcija Ministarstva poljoprivrede. Ministrica Marija Vučković odbacuje nagađanja da je zaraženo meso završilo na policama

'Naravano nije. Uginule životinje se zbrinjavaju putem ovlaštenog koncesionara za zbrinjavanje mrtvih životinja. Nije završilo i ne može završiti', rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković za Dnevnik Nove TV.

Kaže kako će nove brojke o broju zaraženih goveda znati večeras oko ponoći.

Vučković objašnjava kako je do zaraze došlo:

'Bakterije se mogu zadržati desetljećima. Mi inače imamo takve bedrenične distrikte u kojima cijepimo preventivno, upravo zbog dugotrajnog zadržavanja bakterije. Hrvatska je među zemljama koje jako dugopreventivno cijepi, nakon što se bedrenica pojavi, čak 20 godina', rekla je.

Još se ne zna jesu li uginula goveda bila cijepljena. Kaže da je 'o tome rano govoriti'. Ističe kako su reagirali isti tren kada su primili obavijest te da su inspekcije i veterinari na terenu. Napominje kako imamo kapacitete te da su spremne i dodatne ovlaštene veterinarske organizacije.

Na upit kako se zaraza širi, kaže kako nema razloga za paniku.

'Veliki su timovi na terenu. Životinje su odmah i pri samoj pojavi sumnje odvojene, određuju se koridori za prolaz, za privremeni smještaj. Životinje u područjima u kojima se sumnja, ne govorim sad o zaraženim životinjama', kaže ministrica.

Zaraza na čovjeka dolazi u bliskom dodiru sa životinjom.

'Najprije treba pričekati sve preglede naših veterinira, da bismo vidjeli koliko se raširilo. To je veliko područje. Dva dana će se utvrđivati koridori, obori, privremeni smještaj. Područja su potpuno ograđena. Nakon toga kreće cijepljenje cijelog područja'; dodala je.

Ljudi ne trebaju biti u izolaciji. Sve službe, uključujući HZJZ su na terenu. Vučković ističe kako je 'situacija pod kontrolom'.

'Istina je da dugo nismo imali ovako veliku zarazu. No mi smo reagirali isti tren od pojave sumnje', dodala je.