škola za život

Ministrica Divjak traži očitovanje zbog pogreške s nabavom udžbenika koja će državni proračun koštati 6,4 milijuna kuna

  • Autor: V. Mo. / Hina
  • Zadnja izmjena 31.10.2019 15:37
  • Objavljeno 31.10.2019 u 15:37
Ministrica Blaženka Divjak

Ministrica Blaženka Divjak

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u četvrtak da je zatražila očitavanje zbog pogreške u nabavi eskperimentalnih udžbenika "Škole za život", koji su trebali biti financirani iz EU fondova, a sada će se iz državnog proračuna za njih morati isplatiti 6,4 milijuna kuna

Nakon što je Večernji list u četvrtak objavio da će se zbog pogreške na projektu iz državnog proračuna morati isplatiti 6,44 milijuna kuna za nabavu eskperimentalnih udžbenika "Škole za život", koji su trebali biti financirani iz EU fondova, Divjak je poručila da traži očitavanje od nadležnih i voditelja projekta.

Pojasnila je da se radi o prvom projektu cjelovite kurikularne reforme od 155 milijuna kuna, koji se financira putem Europskog socijalnog fonda. U projektu je nadležna agencija DEFCO proglasila administrativne pogreške u visini od 6,5 milijuna kuna.

No, ističe Divjak, takve vrste korekcija i penalizacije postoje na svim EU projektima u Hrvatskoj. "Ministarstvo financija zajedno s Ministarstvom regionalnog razvoja radi posebnu proceduru kako će se takve pogreške rješavati", dodala je.

Divjak kaže da će milijardu kuna, za koliko raste proračun njezina ministarstva u idućoj godini, biti uključeno u troškove plaća u obrazovanju i znanosti.

"Najveći dio toga ide na plaće, osnovice, a po potrebi će biti i koeficijenti, ako Vladina uredba bude donesena na vrijeme, odnosno za kompenzacije ako ne bude", rekla je Divjak.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!