požar u obiteljskom domu u Andraševcu

Ministrica Bedeković: Inspektori rade prema godišnjem planu inspekcija

16.01.2020 u 10:31

Bionic
Reading

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković u četvrtak je uoči sjednice Vlade ponovila da u obiteljskom domu u Andraševcu, gdje je u subotu izbio požar, u posljednje vrijeme nije bilo prijava o nepravilnostima te da inspektori u nadzor idu prema planu

'Inspektori idu prema godišnjem planu inspekcija, s tim da odlaze i u izvanredne nadzore po prijavi. Prijava na rad tog obiteljskog doma u posljednjih godina nije bilo. Ne možemo znati da se odvijaju nepravilnosti ukoliko nemamo prijava o nepravilnostima. Bilo gdje, ne samo u domu', odgovorila je Bedeković na pitanje treba li redovnu inspekciju raditi češće.

Upitana postoji li još netko u sustavu tko je iznad vlasnice doma, a da je odgovoran za nesreću, naglasila je kako je prije svega vlasnik takvog doma odgovoran za poštivanje zakonskih propisa.

'Poznato je da je dio objekta bio nelegalan, da za to nije imala dozvolu. Imala je dozvolu za samo 13 korisnika, a broj korisnika je bio iznad 40, dok za vrijeme požara nije bilo nikoga u prostoru u kojem su boravili štićenici. To su činjenice', ponovila je ministrica.

Izdano je rješenje o zatvaranju Doma za starije i nemoćne 'Zelena oaza', kao i kaznena prijava protiv vlasnice doma. Dalje je, ističe Bedeković, na nadležnim institucijama da odrade svoj posao.

U požaru u obiteljskom domu u Andraševcu kod Oroslavlja, koji je buknuo u subotu u ranim jutarnjim satima, smrtno je stradalo šest osoba.