NEGATIVNA OCJENA ZA RURALNI RAZVOJ

Ministarstvu nude pomoć. Hoće li ju Jakovina prihvatiti?

12.12.2013 u 15:09

Bionic
Reading

Nakon negativne ocjene koju je od Europske komisije dobio Program ruralnog razvoja Hrvatske za 2014. - 2020. hrvatski župani okupljeni u Hrvatskoj zajednici županija nude Ministarstvu poljoprivrede pomoć županijskih stručnjaka i razvojnih agencija

Smatraju da svojim znanjem i iskustvom mogu uvelike doprinijeti daljnjoj izradi Programa, važnog strateškog dokumenta za razvoj i opstanak hrvatskih ruralnih područja, a time i sektora poljoprivrede kao jedne od najvažnijih grana gospodarstva Hrvatske.

Unatoč konkretnim sugestijama i prijedlozima upućenim resornom ministarstvu, hrvatski župani više su puta izrazili veliku zabrinutost izradom Nacrta Programa ruralnog razvoja za RH 2014 - 2020, što je na kraju potvrđeno njegovim najnovijim odbijanjem od Europske komisije.

Zajedničkom suradnjom ministarstava i županija, kao i planiranjem provedbe i zajedničkom komunikacijom prema službama EU-a, Hrvatska bi u bližoj budućnosti mogla ostvariti cilj i povlačiti iz EU-a 330 milijuna eura sredstava za ruralni razvoj godišnje.

'Kada je u pitanju regionalni razvoj Hrvatske, nema podjele na lijeve i desne. Ovo je jedinstvena prilika za povlačenje sredstava EU-a i jedino zajedničkim znanjem i stručnjacima za ruralni razvoj, koje hrvatske županije svakako imaju na raspolaganju, možemo postići zajedničke ciljeve i osigurati stotine milijuna eura iz fondova EU-a. Stavljamo na raspolaganje Ministarstvu poljoprivrede sva naša stručna znanja i iskustvo kako bismo zajedno izradili prihvatljiv i sveobuhvatan program ruralnog razvoja RH', istaknuo je Tomislav Tolušić, predsjednik Hrvatske zajednice županija i virovitičko-podravski župan