podizanje standarda

Ministarstvo turizma raspisalo javni poziv za mjesečne stipendije za studente i učenike

29.09.2019 u 13:48

Bionic
Reading

Ministarstvo turizma raspisalo je javni poziv za program „Stipendije“ u 2019. za motiviranje učenika i studenata za ugostiteljsko-turistička zanimanja, podizanje standarda obrazovanja i kvalitete kadrova, a time i cijelog turističkog sektora, priopćeno je u nedjelju iz Ministarstva

Programom stipendija također se želi kvalitetnije povezati obrazovne institucije i gospodarske tvrtke u turizmu.

Kroz javni poziv, Ministarstvo turizma će u školskoj godini 2019./2020. sufinancirati učenike i studente koji se obrazuju za ugostiteljsko-turistička zanimanja i zanimanja vezana uz razvoj posebnih oblika turizma.

Zbog važnosti kvalitetnih i stručnih kadrova u turizmu, Ministarstvo stipendije dodjeljuje od 2008., a do sada je sufinancirano više od 1750 stipendista za koje je isplaćeno 12.8 milijuna kuna.

To su stipendije koje Ministarstvo provodi u suradnji s tvrtkama, odnosno hotelima, kampovima, turističkim agencijama te županijskim obrtničkim komorama, na način da svaki dionik sudjeluje s 50 posto u postupku stipendiranja. Temeljem navedenog programa Ministarstvo turizma odobrava maksimalno 1200 kuna mjesečne stipendije.

Odmah po završetku redovnog školovanja, odnosno studiranja, partner ima obavezu sklopiti sa stipendistom ugovor o radu na određeno vrijeme ili ugovor o radu pripravnika. Stipendist tijekom primanja stipendije ima obavezu redovito obavljati stručnu praksu, upisivati razrede/godinu u redovnom roku te ostati u radnom odnosu u tvrtki 12 mjeseci (bez obzira koliko je trajalo stipendiranje).

"Raditi u turizmu otvara bezbroj mogućnosti i prilika, no zahtjeva puno truda, fleksibilnosti i predanosti. Pri tome je posjedovanje suvremenih znanja i praktičnih vještina osnovni element za kvalitetnu turističku uslugu i unapređenja konkurentnosti hrvatskog turizma", istaknuo je ministar Gari Cappelli prilikom objave javnog poziva za program „Stipendije“ u 2019. godini. Stoga Ministarstvo turizma, dodao je, poduzima sve mjere kako bi hrvatski turizam i dalje zadržao kvalitetu u tom segmentu, a jedna od njih je i Program Stipendija.

Kuhari u školi Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL