stiže sezona

Ministarstvo turizma i sporta ovog ljeta s 1,5 milijuna kuna sufinancira medicinske timove

04.04.2022 u 14:38

Bionic
Reading

Ministarstvo turizma i sporta (MINTS) sufinancirat će i ove godine s 1,5 milijuna kuna dodatne timove medicinske pomoći u turističkim odredištima u pet jadranskih županija s ciljem veće razine medicinske usluge u ljetu za turiste i stanovništvo, izvijestili su u ponedjeljak iz MINTS-a

U povodu te odluke ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac naglašava važnost sigurnosti pri odbiru destinacije te da stoga i Ministarstvo posvećuje veliku pažnju sigurnosnim aspektima boravka turista u Hrvatskoj.

"Ministarstvo turizma i sporta sufinancira timove medicinske pomoći, Hrvatsku gorsku službu spašavanja i Crveni križ te surađuje s Ministarstvom unutarnjih poslova na projektu "Sigurna turistička destinacija". Hvala svima na trudu koji ulažu u očuvanje sigurnosti turista i domaćeg stanovništva", poručila je Brnjac.

Projekt sufinanciranja dodatnih timova medicinske pomoći Ministarstvo turizma i sporta provodi od 2008., od kada je do zaključno s ovom godinom izdvojilo 23,4 milijuna kuna za pružanje adekvatne medicinske pomoći turistima i stanovništvu u županijama s najvećim udjelom broja turista u ukupnom broju turista tijekom četiri vršna, ljetna mjeseca.

Ta su sredstva, kako napominju iz MINTS-a, namijenjena sufinanciranju troškova plaća liječnika, medicinskih sestara/tehničara te sanitetskog materijala u razdoblju od lipnja do rujna.

Najviše sredstava od ukupnih 1,5 milijuna kuna ili gotovo 481 tisuća kuna ide u Istarsku županiju jer se tamo ostvaruje i najveći turistički promet, a slijedom toga druga po iznosu tog sufinanciranja od 303,5 tisuća kuna je Splitsko-dalmatinska županija.

U Primorsko-goransku županiju za pomoć za medicinske timove od MINTS-a ide 275,3 tisuće kuna, u Zadarsku 188,1 tisuća kuna, u Dubrovačko-neretvansku gotovo 102 tisuće kuna, u Šibensko-kninsku 100,1 tisuća kuna, a u Ličko-senjsku županiju nešto malo više od 50 tisuća kuna.