objavljen natječaj

Ministarstvo pravosuđa traži hrvatskog kandidata za europskog tužitelja; evo tko se može prijaviti

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 19.03.2019 13:23
  • Objavljeno 19.03.2019 u 13:23
Sudnica

Sudnica

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Na mrežnim stranicama Ministarstva pravosuđa u utorak je objavljen natječaj za izbor hrvatskog kandidata za europskog tužitelja u Uredu europskog javnog tužitelja

Na javni natječaj mogu se javiti svi aktivni državni odvjetnici, njihovi zamjenici ili suci koji pravosudnu dužnost obnašaju najmanje 10 godina.

Kandidati moraju imati odgovarajuće praktično iskustvo u kaznenim predmetima iz područja gospodarskog kriminaliteta, u kaznenim predmetima za kaznena djela protiv službene dužnosti i iskustvo u međunarodnoj pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima.

Moraju biti osobe čija je "neovisnost neupitna", imati reguliranu vojnu obvezu, temeljito vladati jednim jezikom Europske unije u govoru i pismu te imati zadovoljavajuće znanje barem još jednog službenog jezika Europske unije.

Također, kandidat mora biti osoba "za koju ne postoje sigurnosne zapreke u skladu s razinom 'EU tajno'" i u trenutku imenovanja ne smije imati više od 60 godina.

"Uz pisanu prijavu podnositelj prijave dužan je priložiti detaljan životopis na hrvatskom jeziku, sastavljen prema predlošku koji je dostupan na mrežnoj stranici Ministarstva pravosuđa (https://pravosudje.gov.hr) te kraću verziju na engleskom jeziku (dvije stranice), zajedno s motivacijskim pismom u kojemu podnositelj treba, između ostalog, obrazložiti zašto smatra da je osoba prikladna za obavljanje dužnosti europskog tužitelja", stoji u tekstu natječaja.

Uz pisanu prijavu podnositelj je dužan priložiti i dokaze o ispunjenosti uvjeta. Rok za podnošenje pisanih prijava je 15 dana od objave javnog natječaja na mrežnim stranicama Ministarstva pravosuđa.

"Prijave se šalju Ministarstvu pravosuđa Republike Hrvatske, isključivo putem adrese elektronske pošte: europskituzitelj.natjecaj@pravosudje.hr, s naznakom: 'Prijava kandidature za europskog tužitelja'", ističu u ministarstvu.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!