ZLOUPOTREBA FONDOVSKIH EURA

Ministarstvo pravosuđa EU moralo vratiti 8140 € zbog klima-uređaja

Dražen Bošnjaković

Dražen Bošnjaković

Izvor: Pixsell / Autor: Photo: Petar Glebov/PIXSELL

Običan sustav klimatizacije postao je kamen o koji se spotaklo Ministarstvo pravosuđa. Ironično, baš to je ministarstvo – zbog nepoštivanja uvjeta iz ugovora s EU o dodjeli potpore iz pretpristupnih fondova za projekt edukacije tužitelja – moralo vratiti više od osam tisuća eura, otkriva Večernji list

Nisu jedini, dosad su prijavljena 53 slučaja nepravilnosti korištenja fondova u vrijednosti od gotovo 900 tisuća eura! U briselsku blagajnu od hrvatskih korisnika povratno se slilo gotovo 130 tisuća eura, OLAF (Europski ured za borbu protiv prijevara) ispituje dva hrvatska slučaja sa sumnjom u prijevaru, dok je jedan slučaj na sudu u Hrvatskoj.

'Nepravilnost se sastojala u tome da su nabavljene dvije vanjske i dvije unutarnje jedinice, umjesto jedne unutrašnje i četiri vanjske, na zgradi Županijskog suda u Osijeku. Nepravilnost je iznosila 8140 eura, a hrvatska Središnja organizacija za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU obavijestila nas je da je novac vraćen od Ministarstva pravosuđa', otkrili su Večernjem listu iz zagrebačkog ureda Delegacije EU-a.

Iako na prvi pogled zbrka s klimatskim uređajima može – za Hrvatsku – izgledati trivijalno, simptomatična je: bez temeljite provjere i dosljednog poštovanja ugovora novac koji će uskoro stizati iz EU fondova – a samo za drugu polovinu 2013. on iznosi gotovo 500 milijuna eura – ostat će neiskorišten ili će taj novac korisnici morati vratiti.

Od trećeg tromjesečja 2006, otkada je Hrvatska preuzela upravljanje pretpristupnim programima pomoći EU i otkada službeno izvještava o slučajevima nepravilnosti, zaključno s drugim tromjesečjem 2011. godine, prijavljena su 53 slučaja nepravilnosti kod 39 korisnika ili ugovaratelja, kažu iz Samostalnog odjela za suzbijanje nepravilnosti i prijevara Ministarstva financija.

Najčešće pogreške zbog kojih se gubi novac su probijanje rokova, neispunjavanje detalja ugovora, odnosno svrhe, i najčešće – što je rak-rana Hrvatske – nepravilnosti u postupcima javne nabave.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi