priopćenje

Ministarstvo: Ostajemo otvoreni za dijalog sa štrajkašima, no u razumnim okvirima

14.07.2023 u 20:23

Bionic
Reading

Ministarstvo pravosuđa i uprave priopćilo je u petak kako ostaju otvoreni za dijalog s predstavnicima Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, te ističu da su čelnici pravosudnih tijela odgovorni za organizaciju rada

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica uputio je u petak dopise predsjedniku Vrhovnog suda Radovanu Dobroniću i glavnoj državnoj odvjetnici Zlati Hrvoj-Šipek vezane uz organizaciju rada pravosudnih tijela.

Ministar ih je u dopisima izvijestio o ishodima održanih sastanaka s predstavnicima Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) te o njihovu zahtjevu za povećanjem plaća u iznosu od 400 eura.

Ministarstvo pravosuđa i uprave ponovno je istaknulo kako je otvoreno za suradnju na dodatnom povećanju plaća službenicima i namještenicima u pravosudnim tijelima, ali u razumnim vremenskim okvirima.

Ministar je u dopisima podsjetio na zakonske obveze predsjednika sudova odnosno državnih odvjetnika vezane uz osiguranje uvjeta za rad pravosudnih tijela i njihovih ovlasti kod poduzimanja mjera za uredno obavljanje svih poslova u pravosudnim tijelima.

Istaknuo je i obvezu vođenja evidencije o radu koja bi trebala sadržati i podatke o satima provedenim u štrajku.

  • +9
Štrajk pravosudnih službenika 12.07.2023. Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika

Isto tako, ukazano je da Ministarstvo ne može biti i nije ovlašteno odrediti opseg poslova i način organizacije rada nužnog za uredno i pravodobno obavljanje poslova sudske i državnoodvjetničke uprave, stoji u priopćenju. Navedeno je, dodaje se, u nadležnosti čelnika pravosudnih tijela.

Iz Ministarstva ističu da su netočne teze koje se pokušavaju nametnuti da će službenici i namještenici u pravosudnim tijelima u novom sustavu plaća zaostajati za drugim službenicima i namještenicima zbog činjenice da u trenutnom sustavu ne ostvaruju pravo na dodatak za tzv. posebne uvjete rada.

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika

U novom sustavu plaća njihovi će se koeficijenti najprije izjednačiti s istim ili sličnim radnim mjestima koji trenutno ostvaruju dodatke, kažu iz Ministarstva pravosuđa i uprave te dodaju da ćse se potom provesti proces vrednovanja radnog mjesta.

Da je Sindikat pokazao istinsku volju za sudjelovanjem u procesu izrade novog sustava plaća i kreiranja novih koeficijenata, ta bi im činjenica bila jasna, stoji u priopćenju.