KONTRA REAGIRA

Ministarstvo odbija povući homofobni udžbenik

10.08.2010 u 16:10

Bionic
Reading

Lezbijska grupa Kontra priopćila je danas da je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ) odbilo njihov zahtjev za povlačenje udžbenika 'S Kristom u život' izdavača Kršćanske sadašnjosti koji su uputili jer po njihovim tvrdnjama u udžbeniku ima homofobnih sadržaja

Ističu kako su od resornog ministarstva zaprimili dopis u kojem im ono daje na znanje da nema namjeru povući taj udžbenik koji, kako navodi Kontra, homoseksualnost naziva 'neistraženim ljudskim stanjem'.

Homoseksualnost, kako se naglašava u priopćenju, nije neistraženo ljudsko stanje, nego jednako vrijedna varijacija ljudske seksualnosti, kao što je i heteroseksualnost, što je stav mjerodavnih svjetskih i hrvatskih institucija kao što su Svjetska zdravstvena organizacija, Hrvatsko psihijatrijsko društvo i Hrvatska liječnička komora.

Navođenje da se radi o posebnom ljudskom stanju, s naglaskom na traženju medicinskih i psiholoških uzroka, sugerira, po mišljenju udruge Kontra, upravo suprotno - da se radi o anomaliji, odnosno bolesti, te je protivno nizu međunarodnih i nacionalnih propisa koji reguliraju zabranu diskriminacije i pravo na potpunu i točnu informaciju.

Ministarstvo se, po tvrdnjama udruge Kontra, u svom odgovoru uopće nije osvrnulo na homofobni sadržaj udžbenika te se isključivo bavilo opisivanjem procedure donošenja svih, pa tako i navedenog udžbenika.

Lezbijska grupa Kontra traži reakciju pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, a najavljuje da će se obratiti i međunarodnim institucijama za zaštitu ljudskih prava.

Kontra je još u svibnju ove godine zatražila od Vlade brisanje homofobnih sadržaja iz udžbenika za vjeronauk 'S Kristom u život'.

U odgovoru koje je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa dostavilo Hini navodi se kako je stručno povjerenstvo, koje čine znanstvenik, metodičar i tri stručnjaka praktičara, utvrdilo da udžbenik prati propisani Nastavni plan i program te ispunjava zahtjeve i standarde definirane Udžbeničkim standardom.

Slijedom pozitivnog stručnog mišljenja stručnog povjerenstva Ministarstvo je izdalo rješenje o odobrenju za spomenuti udžbenik, dodaje se u priopćenju MZOŠ-a.