konferencija za medije

Ministarstvo obrazovanja odbrusilo Troskotu: Vide se nevjerojatna neinformiranost, neupućenost i neznanje

28.08.2023 u 15:46

Bionic
Reading

Ministarstva znanosti i obrazovanja prozvalo je u ponedjeljak mostovca Zvonimira Troskota zbog iznošenja 'neistinitih i neinteligentnih optužbi' te manipuliranja javno dostupnim činjenicama na konferenciji za medije, na kojoj je govorio o uništavanju obrazovanja u Hrvatskoj

„Na konferenciji za medije održanoj 28. kolovoza izneseno je nekoliko neistinitih i neinteligentnih optužbi na temelju kojih se vide nevjerojatna neinformiranost, neupućenost i neznanje Zvonimira Troskota o temama o kojima je govorio”, priopćilo je Ministarstvo obrazovanja.

Troskot je tako kazao da 'obrazovanje sustavno uništava ista klika političkim imenovanjima na čelne funkcije važnih obrazovanih institucija u Hrvatskoj', potkrijepivši svoju tezu s tri primjera vezana za Agenciju za odgoj i obrazovanje, te nagrade "Ante Žužul" i "Ivan Filipović".

Referirajući se na nagradu "Ante Žužul", u Ministarstvu ističu kako se nagrade najboljim maturantima iz određenih predmeta oduvijek zovu po osobi koja ih dodjeljuje, te da ih dodjeljuju pojedinci koji izdvajaju svoja privatna sredstva, a ne Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

„Na početku su to bili Boris Sakač i Marin Soljačić, još uvijek živuće osobe koji su dodjeljivali nagrade za najboljeg maturanta iz informatike, odnosno matematike i fizike, a prije dvije godine Ante Žužul odlučio je dodijeliti nagradu i najboljemu maturantu iz hrvatskoga jezika i povijesti”, navodi resorno ministarstvo. Poručuje kako su dobrodošle i druge inicijative za dodjelu nagrada, uključujući i eventualna inicijativa Zvonimira Troskota.

Vezano za ravnateljicu Agencije za odgoj i obrazovanje i sudski spor sa Školskom knjigom, Ministarstvo pak poručuje da ravnateljica Dubravka Brezak Stamać nije smijenjena, nego joj je istekao četverogodišnji mandat, te da za vrijeme njezina mandata nije održano niti jedno ročište vezano za spomenuti sudski spor.

„Sudski spor traje više od 10 godina , za vrijeme mandata Brezak Stamać nije održano niti jedno ročište pa je krajnje neprimjereno govoriti da je ravnateljica Agencije 'dobila spor'”, navodi se u priopćenju i dodaje da su se od početka tužbe promijenila tri ravnatelja i svi su osporavali potraživanja prema Agenciji.

Ministarstvo također naglašava kako nagradu „Ivan Filipović” pojedinim obrazovnim djelatnicima dodjeljuje Odbor nagrade „Ivan Filipović” koji je imenovao Sabor, a ne Ministarstvo znanosti i obrazovanja. „Nagradu je potpisala predsjednica Odbora, a ne ministar”, ističu.

„Postavlja se pitanje, ako su Zvonimir Troskot i njegova stranka Most unatoč dostupnosti informacija o nazivima nagrada i načinima dodjele te ostalim navedenim činjenicama spremni na ovakav način manipulirati javno dostupnim činjenicama, koliko se tek upitnim trebaju smatrati i s rezervom uzeti i ostale stvari o kojima govori Zvonimir Troskot i stranka Most, poput njihova predizbornog programa i predizbornih obećanja”, zaključuje Ministarstvo obrazovanja u priopćenju.