NETOČNI NAVODI

Ministarstvo napalo Zelene: O termičkoj obradi otpada nema govora

26.05.2017 u 20:31

Bionic
Reading

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike opovrgnulo je u petak navode udruge Zelena akcije da je Odluka o implementaciji Plana gospodarenja otpadom 2017-2020., koji je usvojila vlada, prepuna nelogičnosti i štetnih odredbi koje nas vraćaju na zastarjeli koncept regionalnih centara na štetnim lokacijama i sa štetnim tehnologijama, te ističu kako su odukom dodatno razrađene i definirane mjere iz Plana gospodarenja otpadom, kako bi se u što kraćem roku dostigli ciljevi i obveze

"U Odluci se nigdje i ni na koji način ne potiče termička obrada otpada. Izričito se u Odluci navodi da postrojenje mora biti projektirano na način da se koriste najsuvremenije tehnologije, koje će se u budućnosti prilagoditi obradi odvojeno sakupljenih frakcija otpada, uključujući i biorazgradivi otpad, kako bi se povećala stopa recikliranja i biološke obrade komunalnog otpada", navodi se u priopćenju Ministarstva.

"Odlukom o implementaciji Plana dodatno su razrađene mjere definirane samim Planom, kako bi se u što kraćem roku dostigli ciljevi i obveze Republike Hrvatske do 2020. i njen je sadržaj intenzivno raspravljan s Europskom komisijom od samog početka izrade, to jest od 3. do 5. travnja ove godine", naglasili su u Ministarstvu.

Ističu kako je i dalje na snazi odredba da je za sve centre koji se planiraju potrebno izraditi studiju izvodljivosti, pa tako i za Lećevicu, koja je kao lokacija za gradnju centra za gospodarenje otpadom dogovorena  s Europskom komisijom (EK) u mandatu bivšeg ministra Dobrovića, 20. travnja ove godine.  

Netočnim su ocijenili i navod da je centar u Piškornici bio planiran za tri županije i da se ovom Odlukom njegov kapacitet dvostruko povećava. "Taj su regionalni centar za gospodarenje otpadom osnovale četiri županije, a ovom Odlukom njegov se kapacitet ne povećava. Dogovor s EK da će mu se pridružiti dodatne dvije županije također je postignut 20. travnja u mandatu bivšeg ministra Dobrovića", kažu u Ministarstvu. 

Navode kako se zalažu za decentralizaciju sustava i jačanje lokalnih i regionalnih kapaciteta, a to je određenje vidljivo i u Uredbi o gospodarenju komunalnim otpadom gdje se jedinicama lokalne samouprave ostavila mogućnost da same kreiraju svoj sustav, uz financijsku i stručnu podršku i pomoć države.

Iz Ministarstva poručuju i kako cijene značaj Zelene akcije i njene napore u postizanju resursno učinkovitog društva te su otvoreni smo za argumentirani razgovor o ovoj i bilo kojoj drugoj temi sa svim udrugama civilnog društva: