podizanje kvalitete

Ministarstvo Divjak se pohvalilo izvješćem Europske komisije: Prepoznati napori kurikularne reforme; pozitivno povećanje plaća; ali ima i jedan nedostatak

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 27.02.2020 12:31
  • Objavljeno 27.02.2020 u 12:31
Blaženka Divjak

Blaženka Divjak

Izvor: Pixsell / Autor: Marin Tironi/PIXSELL

Europska komisija u izvješću o napretku strukturnih reformi za Hrvatsku prepoznala je napredak u obrazovnom sustavu te istaknula da je kurikularna reforma uvedena u sve škole, priopćilo je u četvrtak Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO)

Naglasak je, napominje MZO, na podizanju kvalitete obrazovanja i edukaciji za učitelje te nove metode rada u školama.

U području kurikularne reforme, prepoznati su i napori u području podizanja digitalnih vještina, navodi MZO i dodaje kako su pozitivnima istaknuta ulaganja u kabinete i opremu u školama.

U izvješću je posebno istaknuta reforma strukovnog obrazovanja te eksperimentalni program dualnog obrazovanja kojima se potiče učenje kroz rad.

Komisija je kao dodatnu mjeru preporučila da se ubrza izrada standarda zanimanja, odnosno da se primijeni Hrvatski kvalifikacijski okvir, ističe MZO.

U izvješću se govori i o nedostatku nastavnika STEM predmeta, a pozitivnim se ističe povećanje plaća učitelja te uvođenje STEM stipendija kao i stipendija kojima se potiče studiranje na nastavničkim studijima u STEM području, navodi MZO i dodaje kako je prepoznata važnost socioekonomskih stipendija koje se dodjeljuju radi stvaranja jednake dostupnosti studija za sve studente.

EK u izvješću ističe da je podignut postotak visoko obrazovanih, ali je potrebno ostvariti dodatni napor u obrazovanju odraslih te donijeti novi Zakon o obrazovanju odraslih. MZO podsjeća da je taj zakon priredio za javno savjetovanje.

Hrvatska je najbolja u EU po tome da gotovo svi učenici završavaju srednju školu, navodi MZO te dodaje kako je s druge strane, postotak djece obuhvaćene ranim predškolskim odgojem i obrazovanjem još uvijek među najnižima u EU.

U izvješću se također navodi da je ulaganje u znanost i istraživanje još uvijek među najnižima u EU, uz napomenu da je kvaliteta znanstvene produkcije slaba, a navode se i prednosti prijedloga novog Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju u podizanju izvrsnosti i učinkovitosti te modernizaciji sustava znanosti i visokog obrazovanja.

Ministarstvo navodi da se u izvješću Europske komisije preporučuje dodatno podizanje ulaganja u razvoj vještina i znanost jer će to podići produktivnost.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!