SVE JE PO ZAKONU

Ministarstvo demantira: Medved nije radio pritisak na HRT

  • Autor: V. P. P./Hina
  • Zadnja izmjena 07.02.2018 17:45
  • Objavljeno 07.02.2018 u 17:39
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved ni na koji način nije vršio pritisak ili intervenirao u program Hrvatske televizije, niti je napravio bilo kakav potez kojim bi ugrozio neovisnost javnog medija, objavljeno je u srijedu na internetskim stranicama Ministarstva, koje demantira tvrdnje pojedinih portalima što stvaraju konfuziju u javnosti

Naime, nekoliko hrvatskih portala ustvrdilo je da je ministar Medved navodno 'pokušao uređivati javnu televiziju' i time prekršio Zakon o HRT-u, po kojem je HRT neovisna o bilo kakvom političkom utjecaju i pritiscima promicatelja komercijalnih interesa.

Ti portali tvrde i da su 'u posjedu dopisa' ministra hrvatskih branitelja ministrici kulture Nini Obuljen Kržinek u kojem ministar Medved predlaže ministrici da bi na HRT-u trebalo biti više programa posvećenog Domovinskom ratu.

Za navode nekih internetskih portala da se ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved pokušao uplitati u program HRT-a iz Ministarstva ističu kako je riječ o 'dovođenju javnosti u zabludu'.

Objavljeni sadržaj na portalima dovodi se u pogrešan i negativan kontekst, čime se pokušava stvoriti konfuzija u hrvatskoj javnosti i nanijeti šteta Ministarstvu hrvatskih branitelja i ministru Medvedu, naglašava se u priopćenju.

Dopisom je Ministarstvo hrvatskih branitelja, Ministarstvu kulture dalo svoje mišljenje na prijedlog programskih obveza Hrvatske radiotelevizije za razdoblje od 2018. do 2022. godine, definiran prijedlogom Ugovora između Vlade RH i HRT-a, u sklopu javne rasprave koja se održavala tijekom lipnja 2017.

  • +20
  • +17

Tomo Medved

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Hrvatska radiotelevizija tada je i pisanim putem pozivala sve relevantne dionike, među kojima i braniteljske udruge, da svojim konstruktivnim prijedlozima pridonesu kvaliteti javne rasprave, a time i kvalitetnom sadržaju programskih obveza ovog javnog medijskog servisa te se obratila Ministarstvu hrvatskih branitelja sa zamolbom za pomoć pri ostvarivanju kontakta s reprezentativnim braniteljskim udrugama kako bi ih se uključilo u javnu raspravu.

'U skladu s ovim činjenicama, kao resorno Ministarstvo obavijestili smo braniteljske udruge te smo iskoristili mogućnost tijekom javnog savjetovanja načelnim pismom izraziti svoj stav i mišljenje, kako bi veći naglasak trebao biti stavljen na proizvodnju i objavljivanje sadržaja namjenjenog promicanju istine o Domovinskom ratu u Republici Hrvatskoj i očuvanju digniteta hrvatskih branitelja i stradalnika. Stoga, Ministarstvo hrvatskih branitelja oštro odbacuje sve insinuacije o pokušajima direktnog uplitanja u program HRT-a i zanemarivanju zakona te osuđuje svaki pokušaj izazivanja skandala i manipulacije javnosti netočnim i proizvoljnim tvrdnjama neupućenih novinara, kojima se stvara nemir i konfuzija u široj javnosti te se nanosi šteta ovoj instituciji', zaključuje se u priopćenju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!