'SVE PO PROPISIMA'

Ministar uprave Kovačić brani zapošljavanje stranačkog kolege iz Mosta

29.11.2016 u 17:53

Bionic
Reading

Mostov ministar uprave Ivan Kovačić nazvao je u utorak medijske napise o protuzakonitom zapošljavanju stranačkog kolege Matije Kikelja u njegovom ministarstvu besramnim napadom "ispod svake razine", istaknuvši kako je riječ o iznimno sposobnom mladom čovjeku čiji je prelazak u to ministarstvo provedeno sukladno zakonu.

Reagirajući na navode iz članka "Kovačić postavio mladog mostovca bez iskustva na odlično plaćenu funkciju", objavljenog na portalu Index.hr-a u ponedjeljak 28. studenoga, u kojemu se dovodi u pitanje zakonitost zapošljavanja i raspoređivanja Matije Kikelja na radno mjesto tajnika kabineta u Ministarstvu uprave, ministar Kovačić napomenuo je kako je kao ministar imao pravo dovesti dva državna tajnika i tri pomoćnika kao političke osobe, ali je umjesto toga odlučio sve svoje nove suradnike preuzeti "iz sustava", odnosno prebaciti ih s drugih pozicija u državnih i javnim službama.

"Matija Kikelj moj je najmlađi suradnik i jedan od najboljih. Bio je izvrstan student pravnog fakulteta u Zagrebu i angažirani studentski pravobranitelj zagrebačkog Sveučilišta. Diplomirao je s jednom od najvećih pohvala zbog visokog prosjeka ocjena, polaznik je doktorskog studija javnog prava i uprave, radio je u odvjetništvu kao pripravnik, bio je već i u Ministarstvu uprave u sektoru upravne inspekcije, angažirao se u mnoštvu projekata za mlade i kao član udruga nevladinog sektora radio vrijedno i profesionalno svoj posao", ističe ministar Kovačić u priopćenju.

Bez ikakve veze s politikom javio se i prošao na javnom natječaju za javnu službu u agenciji HAMAG-BICRO. Njegov jedini "grijeh" je očito to što je preuspješan za svoje godine, napominje ministar.

"Stoga je medijski napad pod motom 'Mostovi uhljebi' nešto najbesramnije što sam u životu doživio", ocijenio je.

Medijske je napise ocijenio napadom "ispod svake razine", istaknuvši kako oni ne samo da neće dovesti u pitanje status Matije Kikelja u njegovu timu, već da mu je spreman "već sutra povjeriti samo još veću zadaću".

"Među sto neiskusnih mladih osoba teško je naći deset najboljih, ali je zapravo lako naći one izvrsne. Takve osobe jednostavno same odskaču. Čast mi je da u timu imam više takvih osoba, a među njima i Matiju Kikelja", poručio je ministar Kovačić.

Iz njegovog je ministarstva priopćeno da je Matija Kikelj raspoređen na radno mjesto tajnika kabineta u Ministarstvu uprave u skladu sa zakonom.

"Imenovani je putem javnog natječaja zaposlen u Hrvatskoj agenciji za malo gospodarstvo, inovacije i investicije te potom premješten na upražnjeno mjesto u kabinetu Ministra sukladno pozitivno pravnim propisima u Ministarstvo uprave temeljem sporazuma s Agencijom, sukladno članku 76.a Zakona o državnim službenicima (premještaj iz javne službe). Stoga za njegov prijam u državnu službu nije bilo potrebno provoditi novi javni natječaj i u Ministarstvu uprave", stoji u priopćenju.

Na radna mjesta u kabinetu ministra, sukladno članku 74.b Zakona o državnim službenicima, raspoređuju se državni službenici na određeno vrijeme do dana prestanka mandata ministra te se kod rasporeda odgovarajuće primjenjuju odredbe toga Zakona o premještaju, iz čega proizlazi da se na radna mjesta u kabinetu ministra državni službenici raspoređuju isključivo primjenom pravnog instituta premještaja, odnosno da su isključeni ostali načini popunjavanja radnih mjesta propisani Zakonom o državnim službenicima, pa tako i popunjavanje radnog mjesta putem javnog natječaja, napominju iz ministarstva.

"Matija Kikelj ispunjava propisane uvjete za raspored na radno mjesto tajnika kabineta u Ministarstvu uprave. Navedeni uvjeti propisani su Pravilnikom o unutarnjem redu Ministarstva uprave i u skladu su s Uredbom o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u državnoj službi propisani za vrijeme ministra Arsena Bauka u rujnu 2015. godine, koji u međuvremenu nisu mijenjani", ističe se nadalje u priopćenju.

"S obzirom na dosadašnje reference i angažman Matije Kikelja ocijenjeno je da imenovani ima potrebna znanja, sposobnosti i vještine za uspješno obavljanje poslova radnog mjesta tajnika kabineta ministra", dodaje se, uz napomenu da je plaća za to radno mjesto "utvrđena položajem I. vrste sukladno Uredbi o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u državnoj službi, te u svojem netto iznosu ulazi u kategoriju srednjih plaća u odnosu na ostale službenike Ministarstva".

Portal Index.hr obavio je u ponedjeljak članak pod naslovom "Kovačić postavio mladog mostovca bez iskustva na odlično plaćenu funkciju" u kojemu, pozivajući se na "dobro informirane izvore", ističe da je Kikelj zaposlen bez javnog natječaja, te da ne ispunjava uvjete za funkciju koju je preuzeo, budući da je, kao 26-godišnjak, od radnog iskustva prikupio "samo nekoliko mjeseci na stručnom osposobljavanju, i to upravo u Ministarstvu uprave", te se "od vježbenika koji je zadužen za manje važne poslove do stručne osobe koja je desna ruka ministru popeo u iznimno kratkom roku".

U članku se također tvrdi da je tajnik kabineta ministra jedna od najbolje plaćenih funkcija u ministarstvu, odnosno, da je njegova plaća "treća najviša, odmah poslije glavnog tajnika i načelnika sektora ako ne računamo političke dužnosti - ministra i državne tajnike".