pitanje mirovinske reforme

Ministar rada pozvao sindikate za pregovarački stol, ne otkriva je li Vlada spremna popustiti

06.06.2019 u 12:49

Bionic
Reading

Nakon ocjena Europske komisije o mirovinskoj reformi, o svemu se oglasio i ministar rada Marko Pavić, koji je sindikate još jednom pozvao na dijalog

'Po prvi puta u preporukama Europske komisije nema više mirovinske reforme. Ona je pohvaljena kao reformski napor i od Europske komisije. Treba i dalje voditi dijalog i sa sindikatima i s koalicijskim partnerima. mi poštujemo kao Vlada skupljanje potpisa, svjesni smo i nikad nismo podcjenjivali snagu sindikata i oni će biti pozvani na razgovor', kazao je ministar rada Marko Pavić novinarima nakon sjednice Vlade.

Međutim, sindikati su jasno poručili da je vrijeme za pregovore završilo i traže i dalje referendum. 'Još jednom, dok traje procedura prebrojavanja potpisa pozvat ćemo sindikate na dijalog. socijalni dijalog ne smije stajati sljedećih godinu dana', kazao je Pavić.

Nije želio otkriti što je Vlada spremna ponuditi sindikatima, niti jesu li u Vladi spremni odustati od odlaska u mirovinu sa 67 godina. 'Trebat ćemo oživiti socijalni dijalog, sjesti za stol. Ne mogu se samo neke komponente iz mirovinske reforme izuzeti, treba cjelovito gledati mirovinski sustav. Treba s njima sjesti za stol i otvoriti dijalog o mirovinskoj reformi i općenito o socijalnom dijalogu', kazao je.

Na pitanje je li spreman odstupiti ako mu ne prođe mirovinska reforma, Pavić je još jednom podsjetio na ocjene Europske komisije i pozvao na dijalog.