OSTOJIĆ - NOVI POTPREDSJEDNIK VLADE

Ministar policije na 'rešetanju' u Saboru

09.07.2013 u 15:09

Bionic
Reading

Saborski odbor za Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav podržao je odluku premijera Zorana Milanovića da se ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić imenuje potpredsjednikom Vlade

S osam glasova za i jednim suzdržanim glasom Dragutina Lesara, Odbor za Ustav iskazao je povjerenje ministru Ranku Ostojiću za dužnost potpredsjednika Vlade za unutarnje poslove. Ostojić je prvi član Vlade o čijem se imenovanju odlučilo prema novim pravilima pa se umjesto na plenarnoj sjednici raspravljalo na saborskom odboru kroz 'rešetanje' pitanjima. Konačnu odluku još mora donijeti Sabor u petak.

Budući da je Ostojić već ministar unutarnjih poslova i koordinator Savjeta za nacionalnu sigurnost, laburista Branka Vukšića zabrinulo je to što će 'čovjek iz sigurnosnog sustava kontrolirati i civilni sektor'. Kroz raspravu o imenovanju na Odboru za Ustav, Vukšić je rekao je da se Ostojićeve uloge preklapaju. 'Takvi primjeri rijetko su viđeni u demokratskim sustavima. Jedini 'svijetli' primjeri takvog preklapanja su oni u Rusiji i Srbiji – znači uzori su nam Vladimir Putin i Ivica Dačić. Kako ćete obavljati te dvije funkcije, je li civilni sektor ugrožen i stremi li Hrvatska policijskoj državi?' pitao je Vukšić Ostojića.

Ministar policije podsjetio ga je da su Putin i Dačić premijeri: 'Ja to baš i nisam, nego sam kandidat za potpredsjednika Vlade. Ministar unutarnjih poslova politička je funkcija, ne upravlja represivnim sustavom, a ministar nije taj koji zapovijeda policijom. Što se tiče Savjeta, radi se o koordinaciji jer i dalje postoje ravnatelji agencija. Ova pozicija potpredsjednika je opet uloga koordinacije a ne zapovijedanja', rekao je Ostojić.

Zastupnica SDP-a Ingrid Antičević Marinović zatražila je Ostojića da objasni kako susjedi iz BiH od ulaska Hrvatske u Europsku uniju mogu prelaziti naše granice?

Ostojić je objasnio da je u ovom trenutku Hrvatska dužna primjenjivati Schengenski režim, bez obzira na to što nismo još u Schengenskoj zoni. Rekao je da građani BiH i drugih zemalja mogu prelaziti granicu Hrvatske, odnosno EU-a biometrijskom putovnicom. 'To isključuje mogućnost, za koju se i Hrvatska zalagala, da se prelazi s osobnom i evidencijskim kartonom, kao što smo mi imali ugovoreno sa Slovenijom. No to se nije moglo primijeniti zbog pet zemalja EU-a koje se s tim prijedlogom nisu slagale jer su smatrale da je različita situacija nego u odnosu Hrvatske i Slovenije u koju smo mi mogli ulaziti osobnom iskaznicom', rekao je Ostojić.

Premijer Zoran Milanović objasnio je da bi se novi Ostojićev posao prije svega trebao odnositi na unutarnju politiku i pripremu Hrvatske za Schengen: 'To jedan od razloga koji je prevagnuo u njegovom odabiru za potpredsjednika. Vlada ostaje na razini od četiri potpredsjednika što je, smatram, uravnotežen broj', rekao je Milanović.