'KOGA SAM NAZVAO LOPOVOM?!'

Ministar Marić pokazao ugostiteljima da ima kratak fitilj

Bionic
Reading

Povećanje stope PDV-a za ugostiteljske usluge negativno će se odraziti na investicije, zapošljavanje, ugrožava i opstanak ugostitelja, a različite stope za hotele i ugostitelje suprotne su svjetskim trendovima, istaknuto je na tematskoj sjednici saborskog Odbora za turizam, javlja HRT

Napominjući kako su zadnji dan pred sjednicu Vlade stope PDV-a za turizam i ugostiteljstvo korigirane, ministar financija Zdravko Marić je objasnio kako će međustopa od 13 posto ostati za smještaj s doručkom, polupansionom i punim pansionom, što se odnosi na hotele i druge smještajne turističke objekte, dok će za ugostiteljske usluge u restoranima, kafićima i drugim objektima stopa porasti s 13 na 25 posto, piše HRT.

Novom poreznom reformom osnovne stvari za život trebale bi pojeftiniti, a veći porez plaćat će se na jelo i piće u restoranima, kojima se ukida povlaštena stopa od 13 posto. Ugostiteljima tako nije udovoljeno, no stopa PDV-a u ugostiteljstvu neće se povećati - svima. Ako ste uzeli kako se to kaže - all inclusive aranžman, svoj ćete obrok platiti manje nego ako isti takav naručite a la carte, prema trenutačnoj inspiraciji.

Ministar turizma Gari Capelli kaže da je djelomično zadovoljan. 'Bio bih sretniji da je drugačije, ali gledala se sveobuhvatna porezna reforma i tu je bilo vrlo teško bilo kojem ministru iskakati', kazao je Capelli.

I hotelijeri su, unatoč ustupku, djelomično zadovoljni. 'Pozdravljamo prihvaćanje barem ovog malog dijela, no naravno - i dalje nismo zadovoljni. Naši zahtjevi ostaju i dalje da stopa PDV-a u turizmu mora biti ista kao u konkurentskim zemljama - 10 posto', kazao je Ronald Korotaj iz Udruge poslodavaca u turizmu.

Ugostitelji, očekivano, razočarani i zabrinuti za svoju budućnost ali i budućnost zaposlenih. 'S padom prometa normalno da će se dogoditi pad zaposlenih. To je neminovno, ako poslužujemo 20 kava - ne trebaju nam dva konobara nego jedan', poručio je Igor Štanger iz Ceha ugostitelja Primorsko-goranske županije.

Eduard Andrić iz Sindikata turizma i usluga Hrvatske kazao je kako zaposleni u ugostiteljstvu ionako odlaze u inozemstvo - a s novim će im porezom plaće biti još manje. Najavio je i mogući štrajk s dolaskom prvih gostiju - ako ne dođe do povećanja plaća u ovoj djelatnosti.

Na sjednici, piše Večernji list, na trenutak je zaiskrilo kada je opatijski ugostitelj Stjepan Dunatov u raspravi zamjerio ministru Mariću da je ugostitelje nazvao lopovima.

'Koga sam ja to nazvao lopovom u svom životu', skočio je ministar, a kad je Dunatov shvatio da je pogriješio, ispričao se ministru pa su se strasti smirile.