godišnja skupština

Ministar financija Marić: Europska banka za obnovu i razvoj može pomoći i cijelom zapadnom Balkanu

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 08.05.2019 15:40
  • Objavljeno 08.05.2019 u 15:40
Hrvatski ministar finanancija Zdravko Marić

Hrvatski ministar finanancija Zdravko Marić

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Hrvatski ministar finanancija Zdravko Marić ocijenio je u srijedu u Sarajevu kako je važno to da financijske institucije poput Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) nastave intenzivno djelovati na području zapadnog Balkana jer je to pretpostavka gospodarskog jačanja te regije i otvaranja njene europske perspektive, što je izravan interes Hrvatske kao neposrednog susjeda

Ministar Marić predvodi hrvatsko izaslanstvo na trodnevnoj godišnjoj skupštini EBRD-a koja se održava u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Programom je predviđeno i njegovo izlaganje na panelu zakazanom za četvrtak, na kojemu će govoriti o iskustvima Hrvatske u procesu pristupanja Europskoj uniji.

Za hrvatske je medije ministar Marić kazao kako institucije poput EBRD-a imaju iznimno veliku ulogu u jačanju gopodarstava država koje pretendiraju na članstvo u EU.

Podsjetio je na na činjenicu da je EBRD tijekom dva desetljeća u Hrvatsku uložila 3,8 milijardi eura, a više od polovica tog iznosa dano je privatnom sektoru.

'To je prilično važno za ovakvu financijsku insituciju čiji je Hrvatska dioničar pa će odlučivati i o budućim aktivnostima banke', kazao je Marić.

Najavio je kako će sarajevsku konferenciju, koja je okupila više od dvije i pol tisuće sudionika, iskoristiti i za brojne bilateralne susrete s bankarima i predstavnicima gospodarskog sektora kako bi im predstavio stanje u Hrvatskoj i mogućnosti za nova ulaganja, sve s ciljem jačanja gospodarstva i poboljšanja životnog standarda građana.

'Prezentiramo što je učinjeno. U protekle tri godine imamo stabilni rast (BDP-a) od gotovo tri posto, uspjeli smo konsolidirati javne financije, smanjuje se javni dug i troškovi kamata, a kreditni rejting se popravio', podsjetio je Marić dodajući kako uz takve argumente očekuje nastavak uspješne suradnje s predstavnicima inozemne financijske i poslovne zajednice.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!