zagrebačka oporba

Ministar Butković: Prosvjed zbog Zakona o obnovi Zagreba je nepotreban

18.05.2020 u 10:51

Bionic
Reading

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković poručio je u ponedjeljak da prosvjed zagrebačke oporbe koja traži izglasavanje Zakona o obnovi Zagreba prije raspuštanja Sabora, nije potreban jer se o zakonu treba provesti javna rasprava, a za što je potrebno vrijeme

'Vlada je učinila sve za izradu prijedloga Zakona o obnovi Zagreba, a za izglasavanje je potrebna struka i vrijeme kako bi on bio kvalitetan, ostvariv i realan', kazao je Butković za N1 komentirajući prosvjed zagrebačke oporbe koja je noć provela ispred zgrade Sabora prosvjedujući protiv njegova raspuštanja prije donošenja zakona o obnovi Zagreba.

Predstavnici stranaka Možemo!, Zagreb je naš!, Nove ljevica, ORaH-a, Radničke fronta i Za grad te njihovi simpatizeri od zastupnika traže da se završi javna rasprava o zakonu o obnovi Zagreba koja je počela u petak, te da se nakon toga zakon usvoji i tek tada raspusti Sabor.

Butković je ustvrdio da je Zakon vrlo složen i treba ga dobro organizacijski pripremiti, jer će obnova trajati par godina, ali i zbog financijske konstrukcije.

'Javna rasprava je potrebna zbog struke, i da se svi oni razgovori s kreditorima uspiju održati. To nije posao od pet dana, potrebna je struka i određeno vrijeme kako bi se donio zakon koji bi bio kvalitetan, ostvariv i realan', rekao je Butković. Dodao je kako očekuje da će se zakon donijeti u kolovozu ili rujnu.

Ministar je rekao da sada nije vrijeme za performanse. 'Donijeli smo konkretne odluke oko Zagreba. U rebalansu smo osigurali 141 milijun kuna, a posljednjom odlukom Vlade plaćanje najamnine svima onima koji se ne mogu useliti u svoje domove', kazao je.

Dodao je i kako je HDZ spreman za nadolazeće parlamentarne izbore. Rekao je da o imenima na listama još nisu govorili već je standardna procedura u tijeku.

Butković je rekao kako ne misli da bi se, osim ministra zdravstva Vilija Beroša, drugi članovi Nacionalnog stožera mogli kandidirati za izbore.

Nije htio komentirati koalicije stranke Miroslava Škore, Mosta i drugih, ali je rekao da je HDZ otvoren za razgovor s onim strankama s kojima dijeli stajališta.