komentar paketa mjera

Ministar Butković: Nećemo ostaviti građane na cjedilu, vjerujem da neće doći do nestašice proizvoda

08.09.2022 u 20:54

Bionic
Reading

Ministar prometa, mora i infrastrukture Oleg Butković istaknuo je kako Vlada vjeruje da neće doći do nestašice određenih proizvoda te da nikako neće građane ostaviti na cjedilu

Oleg Butković, ministar prometa, mora i infrastrukture u središnjem Dnevniku HRT-a je istaknuo kako Vlada vjeruje da neće doći do nestašice određenih proizvoda.

Na pitanje koliko je HEP izložen i opterećen, Butković je ustvrdio kako će HEP ovu godinu sigurno završiti s određenim gubitkom. Međutim, dodaje kako HEP ne bi trebao biti ugrožen ovim mjerama. Vlada će pratiti situaciju, ističe Butković, te će intervenirati bude li potrebe za tim.

'Mi smo ove godine odobrili dva velika kredita HEP-u. Jedan u iznosu od 400, drugi 600 milijuna eura. Jedan je bio za nabavku plina, drugi za likvidnost. HEP ima dovoljno potencijala i s obzirom na kupljenu struju do kraja 2023. tako da smo imali i određenih povoljnih okolnosti prije donošenja ove odluke', poručio je ministar.

  • +8
Ministri o mjerama Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

Za kućanstva do 1. travnja iduće godine, uz prosječnu potrošnju, ne bi trebalo biti poskupljenja. Cijene plina ostaju iste, a električne energije bit će ograničene. 'Mi smo razmišljali na koji period donijeti ove odluke, zaključili smo da je najbolje na šest mjeseci. Vidjet ćemo kakva će situacija biti budući da nas s 1. travnja očekuje nova plinska godina pa će tada trebati donijeti novu odluku o plinu za kućanstva. Ovih 2500 kwh odnosi se na polugodišnju potrošnju tako da sva ta kućanstva, ima ih oko 87 posto po procjenama koje smo dobili, njima neće doći do nikakvog povećanja. Plaćat će po istoj tarifi kao i do sada'.

Hoće li doći do nestašice određenih proizvoda?

Vlada je donijela odluku i ograničenju cijena određenih osnovnih namirnica. Trgovci nisu isključili mogućnost nestašice nekih proizvoda. Kažu da se država upliće u tržišne cijene. 'Takve odluke se ne donose često. I mi u Vladi smo se lomili oko ove odluke, ali procijenili smo da je ova kriza pogodila najsiromašnije i da je veliki udar na naše građane. Išli smo s tih devet artikala, obavili smo razgovore s proizvođačima i trgovcima, bili su konstruktivni i došlo se do određenog kompromisa', rekao je Butković dodajući kako u Vladi vjeruju da neće biti nestašica niti trzavica.

'Ova odluka se primjenjuje tri mjeseca, pratit ćemo situaciju. Ponavljam, došlo je do kompromisa i vjerujemo da će sve biti u redu. Butković je rekao da će, ako za šest mjeseci situacija ne bude bolja, donositi odgovarajuće odluke. Nećemo ostaviti građane na cjedilu', poručio je.