POSAO IZ SNOVA

Mimica će iz Europske komisije izaći kao milijunaš

12.09.2014 u 11:36

Bionic
Reading

Osnovna plaća Nevena Mimice, budućeg povjerenika Europske komisije za međunarodnu suradnju i razvoj, bit će oko 20.000 eura, oporezivo prema pravilima Europske unije, ali i podebljano izdašnim dodacima, poput neoporezivog doplatka za stanovanje od 3.000 eura mjesečno i doplatka za troškove reprezentacije od 607 eura. Sve u svemu, Mimica će nakon novog mandata iz Komisije izaći bogatiji najmanje za 1,7 milijuna eura bruto

Novi povjerenici u startu dobivaju tzv. instalacijski dodatak u iznosu dvomjesečne osnovne plaće, dakle 40.000 eura. Mimo toga, imaju pravo na nadoknadu troškova puta i selidbe u Bruxelles, u kojem će na raspolaganju uvijek imati dva službena vozača.

Poslije prestanka mandata povjerenicima je zajamčen i dodatak za preseljenje u iznosu jedne osnovne mjesečne plaće, dakle 20.000 eura, plus zasebno pokrivanje troškova putovanja i selidbe.

Neven Mimica bit će zbrinut i pune tri godine nakon prestanka povjereničkog mandata jer će u tom razdoblju mjesečno primati najmanje 8.000 eura, također podložnih Unijinim porezima, na što povjerenici Europske komisije imaju pravo kako bi se 'pomogao njihov prijelaz na tržište rada'. Njemački Financial Times otkrio je svojedobno da je čak 17 bivših povjerenika primalo 'prijelazni' novac, iako su u međuvremenu pronašli drugi posao i unatoč sumnjama da su neki od njih bili u sukobu interesa.

Prema podacima iz svibnja 2014, taj trogodišnji 'tranzicijski dodatak' varira od 40 do 65 posto posljednje osnovne plaće, ovisno o trajanju mandata. Postoji ograničenje: kad bivši povjerenik prihvati novi posao, zbroj njegove nove plaće i tranzicijskog dodatka ne smije premašivati naknadu člana Europske komisije. 

Bivši povjerenici ostvaruju, naravno, pravo na mirovinu koja im se može isplaćivati kad navrše 65 godina. Mirovina je također oporeziva, a iznos ovisi o trajanju službe - računa se po formuli 4,275 posto od osnovne plaće za svaku punu odrađenu godinu, s tim da ne može premašiti 70 posto posljednje osnovne plaće. Ukoliko predstojeći mandat odradi do kraja i potom napusti Komisiju, povjerenička mirovina Nevena Mimice (60) iznosit će najmanje 38.000 kuna.