STROGO POVJERLJIVO IZVJEŠĆE

Miloševićeva Državna sigurnost imala poseban odjel za ubojstva

21.01.2012 u 11:49

Bionic
Reading

Nekadašnji Šesti odjel Centra Državne sigurnosti u Beogradu, čiji se pripadnici sumnjiče za politička ubojstva na kraju vladavine Slobodana Miloševića, formiran je izvan svih propisa i protokola, navodi se u strogo povjerljivom izvješću srbijanske sigurnosne agencije BIA koji je dostavljen Višem tužiteljstvu u Beogradu, piše beogradski Blic

Izvješće je načinjeno još 4. travnja prošle godine za tužiteljstvo u postupku koji se vodi protiv Milana Radonjića, tada šefa beogradskog centra DB Ratka Romića, šefa spomenutog Šestog odjela, i Stevana Baste, šefa Trećeg odjela, zbog pripreme atentata na Vuka Draškovića u Budvi 15. lipnja 2000.

No, podsjeća Blic, izvješće je otvorilo i pitanje sumnje je li Šesti odjel upotrebljen za politička ubojstva jer u izvješću se navodi da 'nije napravljena nadležnost i djelokrug rada Šestog odjela, a nije postojao ni akt koji je definirao opise poslova za radna mjesta sistematizirana u ovom odjelu'.

U izvješću BIA-e se navodi da je šef Odjela bio Ratko Romić, kojega sumnjiče za umješanost u ubojstvo novinara i izdavača Slavka Čuruvije. BIA je jedino otkrila da se za radna mjesta u Šestom odjelu navodi da su 'za pripremu i tehničku realizaciju' te dodaje da se 'takav termin nije inače koristio u DB'.

U djelovodniku beogradskog centra DB, koji sada BIA posjeduje, nije evidentiran 'ni jedan prijedlog za primjenu operativno-tehničkih sredstava ili zavođenje složenog oblika operativnog rada potekao iz Šestog odjela', što znači da ne postoje nikakvi pisani nalozi, odluke ili rješenja za poslove koje je obavljalo ovo Odjeljenje. Kako je BIA doznala, Odjel je trebalo brojati 15 djelatnika, ali ih je u stvarnosti bilo devet, od kojih su samo trojicu uspjeli identificirati.

Pripadnike ovog tajnog odjela tereti se za ubojstva Ivana Stambolića, Slavka Čuruvije, četvorice tjelohranitelja i dužnosnika stranke Vuka Draškovića i pokušaj atentata na Draškovića. Odjel je formirao 1999. tadašnji šef DB i Miloševićev čovjek Radomir Marković, a ukinut je 2001. kada je bila jasna umiješanost ovog odjela u politička ubojstva u Srbiji.