'SRBIJA MORA SUDITI VRHU'

Miljenić otkrio zašto su hrvatski dokazi bili nevjerodostojni

  • Autor: S. S./hrt.hr
  • Zadnja izmjena 04.02.2015 19:04
  • Objavljeno 04.02.2015 u 15:34
Orsat Miljenić

Orsat Miljenić

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Krasnec

Analizirajući presudu Međunarodnog suda pravde u Haagu kojom su odbačene hrvatska tužba i srpska protutužba za genocid, ministar pravosuđa Orsat Miljenić osvrnuo se i na, kako je rekao, 'crticu' o nevjerodostojnim dokazima iz hrvatske tužbe koje je apostrofirao predsjednik ICJ-a Peter Tomka. 'Svojevremeno su davane neke izjave ljudi koji su u međuvremenu umrli i nisu ih mogli potvrditi. Ali to je tako, to je slijed vremena', rekao je Miljenić jutros u telefonskom javljanju za emisiju Hrvatskog radija 'U mreži prvog'

'Imali smo okupirana područja, izjave svjedoka su uzimane takve kakve jesu... Jesu li od sto izjava jedna ili dvije dane pa se kasnije nisu mogle verificirati jer je svjedok u međuvremenu umro ili se nešto drugo dogodilo – to je moguće, ali to ne umanjuje ovo što se dogodilo', rekao je Miljenić.

Presuda je u okvirima očekivanog i naravno da bi ministar 'bio sretniji da je odluka drugačija'.

'Ali utvrđeno je stvaranje Velike Srbije, utvrđeni su zločini i to da su vođeni organizirano iz Beograda. Ono što cijelo vrijeme tvrdimo sad piše u presudi. S druge strane, utvrđeno je da je Oluja bila čista, legitimna operacija, da nije bilo planirano nikakvo čišćenje, tjeranje Srba itd. Je li to vrijedilo? Ostao je vrlo vrijedan materijal i presuda suda', ocijenio je Miljenić.

Upitan kako će se presuda odraziti na odnose Hrvatske i Srbije, ministar je odgovorio - nikako.

'Niti će se promijeniti nešto na bolje, niti na gore. Susjedi smo, živimo tu gdje jesmo, imamo određene interese zbog kojih moramo i trebamo surađivati. Hrvatski interes je sređena pravna država u našem susjedstvu, ne samo Srbija, nego i sve druge države', naglasio je Miljenić. Dodao je da je interes Hrvatske u području pravosuđa suradnja na području borbe protiv organiziranog kriminala, ekstremizma, terorizma itd. i to se mora razvijati.

'Što se tiče ratnih zločina, oni ne zastarijevaju i Srbija će morati prije ili kasnije suditi vrhu, što izbjegavaju raditi, to je tako. Naša dužnost je, neću reći tjerati ih, ali podsjećati na to. Očekujem i da se procesi u Hrvatskoj intenziviraju na neki način', zaključio je Miljenić.

Cijelu emisiju, u kojoj su o presudi i njezinim mogućim učincima razgovarali odvjetnik Veljko Miljević, povjesničar Hrvoje Petrić i komentator Hrvatskoga radija Tihomir Vinković, dok se telefonom u raspravu uključila čelnica Helsinškog odbora u Srbiji Sonja Biserko, možete poslušati ovdje

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!