UNATOČ ZABRANI, NAPETO U ZAGREBU

Miljak: Nećemo se pridružiti skupu, samo ćemo šetati

13.04.2012 u 12:54

Bionic
Reading

Iako je Vlada jučer zabranila održavanje Međunarodne nacionalističke konferencije koja se danas trebala održati na glavnom zagrebačkom trgu, ali i sutrašnji mimohod u organizaciji HČSP-a, policija bi mogla ipak imati pune ruke posla

Naime, umjesto Konferencije na istom mjestu u isto vrijeme, u 18 sati, skup je zagrebačkoj policiji prijavio Hrvatski uljudbeni pokret, koji zahvaljuje 'dičnom hrvatskom sinu Josipu Miljku' i HČSP-u što je 'Hrvatska opet na nogama'. Skup je 11. travnja prijavljen policiji, a pod rubrikom 'Naziv prijavljenog skupa' stoji: 'Neka pitanja glede slobode okupljanja'.

Sam Miljak kaže da oni s tim nemaju veze, da taj skup ne misle iskoristiti. 'Mi se nikome nemamo što pridruživati, oni rade neovisno o nama', kaže predsjednik HČSP-a i dodaje da su jučer i danas u Zagreb pristizali njihovi gosti, članovi ultradesnih europskih stranaka i pokreta. Kaže da su im prostorije u stranci premale da tamo održe sastanak te da će se snaći. Sa svojim će gostima prošetati Zagrebom danas i sutra, ako Vlada, kaže Milajk, ne zabrani i šetanje.

Na Facebooku i dalje traje organizacija protuprosvjeda u petak i subotu iako nijedan nije prijavljen policiji. 'Pozivamo sve ljude koji se protive promoviranju zločinačke nacističke ideologije da dođu u petak u 17.30 sati na Trg bana Jelačića kod Manduševca, gdje će se održati i press-konferencija, i spriječe fašističke orgije u našem gradu. Ovdje nije riječ o sukobu dviju suprotstavljenih subkultura, pri čemu je istina negdje u sredini, kako to nerijetko prikazuju neodgovorni mediji, nego o sukobu civilizacije i barbarstva, običnih ljudi i fašističkih zlotvora. Recimo sutra svi zajedno: ne fašizmu!', kažu administratori Facebook stranice Protiv fašizma koju su 'lajkale' 1.862 osobe.

'Nacisti su najavili šetnju gradom kao turisti, pa bi bio red da ih dočekamo kao dobri domaćini. Vidimo se!' stoji u jednom postu.

Na drugoj pak stranici pod nazivom 'Prosvjed Ujedinjeni protiv fašizma' poziva se na prosvjed u subotu u 11 sati na Trg bana Jelačića. 861 osoba potvrdila je da dolazi na taj događaj. Na toj se stranici pak vode prepucavanja o zlima fašizma, komunizma i neoliberalizma, dok je jedan od posjetitelja napisao: 'Ako bar pet tih fašističkih gnjida ne završi na intenzivnoj, smatrat ću cijeli podvig propalim.'