širenje zaraze

Milinović zbog 'korona krize' odvraća građane da za Uskrs dođu u Liku

07.04.2020 u 15:45

Bionic
Reading

Župan Darko Milinović zamolio je sve građane u domovini i inozemstvu koji žele doći tijekom produženog uskrsnog vikenda u Ličko-senjsku županiju da to ne čine jer je velika opasnost od zaraze koronavirusom

Kako bi odvratio ljude od putovanja u Liku, Milinović je u utorak svima poručio s konferencije za novinare u Gospiću: 'Ako želiš Liku korona free, ovog vikenda ostani doma ti'. U županiji su dosad otkrivene samo tri oboljele osobe - u Senju i Novalji, s tim da su one dobro i u petak im istječe samoizolacija.

Da ima tu ovlast, istaknuo je Milinović, od petka do ponedjeljka u karantenu bi stavio cijelu županiju jer u nju za Uskrs obično dođe između osam i deset tisuća građana. Ove bi godine toliki broj posjetitelja bio velika opasnost da se unese virus i pooštre mjere umjesto da se već za desetak dana počnu smanjivati mjere prevencije i opet živne gospodarstvo i uslužne djelatnosti.

'Suprotno tome, ako u petak, subotu, nedjelju i ponedjeljak netko tko nema nikakvih simptoma donese zarazu svom djedu i baki, oni sljedeći Uskrs možda neće dočekati, a svi mi morat ćemo pooštriti mjere umjesto da ih popustimo', rekao je Milinović.

Gradskim i općinskim stožerima unutar županije poručio je da izdaju što manje propusnica za kretanje izvan mjesta prebivališta i trajnog boravišta, znači između općina i gradova.

Za boravak u prirodi i kretanje na otvorenome epidemiolog gospićkoga Zavoda za javno zdravstvo Ivan Stanić je rekao kako je ono poželjnije nego boraviti u zatvorenome, ali tako da bude manje od pet ljudi, poštujući razmak. Istaknuo je da se to ne odnosi na ljude pod mjerama epidemiološkog nadzora, koji moraju ostati kod kuće zbog povećanog rizika da nekome prenesu zarazu.

Zamjenik načelnika Policijske uprave Mladen Kranjčević najavio je da će policija, uz uobičajeni nadzor poštovanja svih odluka Nacionalnog stožera, od srijede ujutro pojačati nadzor ulaza ljudi u županiju jer se očekuje dolazak građana iz inozemstva.

Svaka će osoba biti prekontrolirana i svi bez propusnica bit će vraćeni, a za krivotvorenje propusnica zaradit će kaznenu prijavu, rekao je Kranjčević.

Načelnik Županijskog stožera Civilne zaštite Niko Vekić je rekao da je taj stožer aktivan 24 sata na dan, te je podsjetio građane na novi telefonski broj 113, gdje svi mogu dobiti informacije vezane uz epidemiju i prijaviti moguće opasnosti.