BEČKI DER STANDARD

'Milijunska ruina u Sisku relikt afere Hypo'

03.06.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Hrvatski krak hobotnice Hypo i dalje izaziva interes austrijskih medija pa je nedavno Der Standard objavio priču o 'milijunskoj ruini' u Sisku, napominjući da je jedini proces u aferi Hypo u Hrvatskoj vođen protiv bivšeg premijera Ive Sanadera, a 'ostali slučajevi ostaju nerazriješeni'

Bečki dnevnik Der Standard objavio je priču o nedovršenoj sportskoj dvorani u Sisku, 'čija je izgradnja zaustavljena 2011.' pa sada sve izgleda kao 'ostaci velikog dinosaura', a čini se i 'da će tako ostati'. Naime, Grad Sisak 'nema novca za dovršenje projekta koji je započeo s Hypo Leasingom', ali 'odgovornost za ovu ruinu ostaje nerazjašnjena'.

'Veza između Siska i banke Hypo započela je prije mnogo godina. Gradonačelnika Dinka Pintarića na televiziji se u Hrvatskoj moglo vidjeti kada je ga 2008. Hypo pozvao u Korušku', piše Der Standard i prenosi tvrdnje sisačke opozicije kako je na gradnju dvorane već 'potrošeno 20,8 milijuna eura', a da bi se završilo, 'potrebno je 33 milijuna eura', što je mnogo više nego cijeli budžet Siska. Ističe se i da prije početka gradnje nije izrađena studija isplativosti, kao da ni javnosti nije predstavljena potrebna dokumentacija.

'Milijunska građevinska ruina u Sisku bazira se na suradnji s tvrtkom-kćerkom Hypa, Epsilon građenje d.o.o., koja je trebala izvesti radove. Centralna je figura u aferi čovjek imena Drago Vidaković, koji danas živi u Los Angelesu. Vidaković nije bio sam šef Hypo Leasinga i dio nadzornog odbora Epsilona, nego je i od 1994. do 1997. u Klagenfurtu vodio jedno trgovačko društvo', piše Der Standard, kao i to da je Vidaković 'postao poznat kad je svjedočio protiv bivšeg premijera Ive Sanadera' tvrdeći kako je bivši šef banke Hypo Wolfgang Kulterer Sanaderu 1995. dao žutu kuvertu na parkingu iza banke.

Der Standard je i 'više puta tražio očitovanje DORH-a', koji je konačno odgovorio da ne može reći istražuje li se ovaj slučaj ili ne. Glasnogovornik Hypa u Hrvatskoj Igor Vukasović pak ističe da su s gradom Siskom bila dogovorena tri projekta, od kojih 'nije dovršena samo sportska dvorana' te da 'Drago Vidaković od rujna 2008. nema nikakve veze s Hypo Leasingom, Epsilonom ili bilo kojom tvrtkom povezanom s Hypom'.

Ističe se i kako se za komentar tražilo (sada već bivšeg) gradonačelnika Siska Dinka Pintarića, koji se odbio susresti s novinarima Der Standarda, a njegov ured u pismenim je odgovorima na pitanja odgovorio kako se treba 'obratiti nadležnim institucijama' te da 'gradska uprava neće provesti vlastitu istragu' cijele afere.

Zaključak Der Standarda u vezi hrvatskog dijela afere Hypo pak glasi: 'U Hrvatskoj još mnogo toga ostaje nerazjašnjeno.'