PROTIV PREDRASUDA

Milijun na gay paradi na Copacabani

19.11.2012 u 15:36

Bionic
Reading

Više od milijun ljudi ispunilo je u nedjelju aveniju koja se proteže uz poznatu plažu Copacabanu, sudjelujući u gay paradi u Rio de Janeiru, događaju koji je, po mišljenju organizatora, 'politički čin' u zahtjevu za poštivanjem homoseksualnih prava i krivičnom gonjenju homofobije

S 15 kamiona živih boja orila se elektronska glazba, dajući ton proslavi kojom je više od milijun sudionika ukazivalo na homofobiju u brazilskom društvu. 'Tijekom većeg dijela godine LGBT (lezbijke, homoseksualci, biseksualci i transeksualci) žive skriveno, bez brojnih prava. Ovo je trenutak da se kaže da postojimo i te stvrai moramo rasrpaviti i u školama i u Nacionalnom kongresu. Iako plešemo na proslavi, riječ je o političkom činu', rekao je Julio Moreira, predsjednik nevladine organizacije Duga građanstva LGBT, organizatora događaja.

Unatoč reputaciji Brazila kao liberalne zemlje, posljednjih desetljeća bilježi se prava eksplozija raznih evangeličkih skupina, koje se protive vidljivosti homoseksualaca u društvu.

Tijekom mimohoda gradska uprava postavila je štandove za pomoć i informacije te podijelila 400 tisuća prezervativa i letaka o spolnoj zaštiti.

Od svibnja 2011. vrhovni sud u Brazilu priznaje kao 'stabilnu zajednicu' osobe istog spola u obiteljskom entitetu.

Gay Pride u Rio de Janeiru