PREMIJER SE HVALI

Milanovićeva definicija domoljublja: Nismo uprskali nijednu državnu tvrtku

09.10.2015 u 12:17

  • +3

Premijer Zoran Milanović na predstavljanju električnih bicikala Hrvatske pošte

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Bionic
Reading

Hrvatska pošta je vrijedna kompanija koja je unaprijeđena u tri godine tijekom kojih nijednu državnu tvrtku nismo uprskali i to se zove domoljublje, poručio je premijer Zoran Milanović sudjelujući prigodom Svjetskog dana pošte i Dana Hrvatske pošte na promociji električnih bicikala u društvu ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Siniše Hajdaša Dončića i ministra zaštite okoliša i prirode Mihaela Zmajlovića

'Hrvatska pošta primjer je tvrtke u potpunom državnom vlasništvu koja tri i pol godine provodi postupak restrukturiranja , odnosno ostanka na tržištu na kojem je sve privatizirano i na kojem više nije jedini pružatelj usluge', kazao je Milanović i dodao: 'Ne samo da su sačuvani, nego rade kvalitetno i dobro, ulažu i sve to bez dnevne i stranačke politike'.

Istaknuo je i da je u Europskoj uniji ovo potpuno liberaliziran sektor te da su u mnogim državama bivše pošte privatizirane te ustvrdio da je ova Vlada, osim za poštu, zaslužna i za uspješno poslovanje drugih državnih tvrtki, pri čemu je povukao paralelu s turističkim sektorom u kojem je država također bila vlasnikom velikog broja propalih hotela, koji sada uspješno posluju.

RTL Autor: RTL

'To je smišljena politika koju smo počeli provoditi od prvog dana na vlasti. Nema tvrtke koju je ova vlada u tri godine uprskala, jedino smo ih podigli na višu razinu', kazao je Milanović i nazvao to domoljubljem nakon što je Hajdaš-Dončić tijekom predstavljanja istaknuo pozitivne rezultate u poslovanju pošte koju očekuje dokapitalizacija.
Video: Patrik Maček/Pixsell

'Hrvatska pošta ne samo da je povećala prihode u zadnje tri godine, nego i za više od 200 milijuna kuna smanjila rashode te povećala EBITDA pet puta', kazao je Hajdaš Dončić i dodao da će Hrvatska pošta uvijek ostati u većinskom državnom vlasništvu iako će se u slijedećih nekoliko godina pripremati za inicijalnu javnu ponudu dionica.

Komentirajući vraćanje hrvatskog vlaka iz Mađarske, Hajdaš Dončić je kazao da će račun Mađarima dostaviti HŽ putnički promet i da će on iznositi oko 30 tisuća eura, što će obuhvaćati i troškove čišćenja. 'Vlak je vraćen u jako lošem stanju, pun smeća', kazao je.

U pošti su predstavljeni električni bicikli na kojima će umjesto na mopedima ubuduće 180 poštara obavljati dostave. Njihove prve reakciju su pozitivne, a korištenje električnih bicikala doprinijet će osim smanjenju emisije CO2 i financijskim uštedama, a projekt vrijedan tri milijuna i 700 tisuća kuna sufinanciran je iz Fonda za zaštitu okoliša s nešto više od milijun kuna.

Procjenjuje se da će se jednim električnim biciklom koji će zamijeniti jedan benzinski moped uštedjeti oko 7.000 kuna godišnje, a uz pomoć 180 bicikala emisija ugljičnog dioksida smanjiti za više od 100 tona godišnje. Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović kazao je: 'Ovakve investicije zapravo otvaraju radna mjesta jer je na natječaju pobijedila hrvatska tvrtka iz Ludbrega koja zapošljava nekoliko stotina ljudi', kazao je Zmajlović.

Električni bicikl FreeDuck 2 proizvođača tvrtke iz Ludbrega Ducati komponenti i slovenskog proizvođača Krpan, čija cijena s dodatnom opremom iznosi 15 tisuća kuna, može postići brzinu od 25 kilometara na sat, imam nosivost do 200 kilograma, a s jednim punjenjem baterije može prijeći 60 kilometara . Bicikli će biti raspoređeni diljem Hrvatske, a na području Zagreba bit će ih raspoređeno 12.