RAT HRVATA U INI

Milanovićev prijatelj Vrdoljaku: I drugi su glasali kao i ja!

28.05.2014 u 14:47

Bionic
Reading

Iako ih je imenovala Vlada, izgleda da ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak ne vjeruje previše hrvatskim članovima Nadzornog odbora Ine. Osim što ih nije obavijestio o tome da je naručio posebnu analiza poslovanja kompanije koja je pokazala da je MOL Ini nanio ogromnu štetu, sada im ne dopušta ni da pročitaju što u tom dokumentu piše

U Nadzornom odboru Ine sjede četiri hrvatska člana i pet predstavnika MOL-a, a na njegovu je čelu Siniša Petrović

Prije desetak dana, u Ministarstvo gospodarstva stigao je zahtjev NO-a Ine da im se omogući uvid u spornu analizu poslovanja tvrtke koja je razbjesnila Mađare, jer tvrdi da je MOL nanio štetu Ini veću od šest milijardi dolara.


Zahtjev koji je potpisao Petrović Vrdoljak je odbio uz obrazloženje da je riječ o tajnom dokumentu koji je dio arbitražnog postupka nedavno pokrenutog od Vlade protiv MOL-a.

U medijima je to prikazano kao izravan sukob Vrdoljaka i Petrovića, inače jednog od najbližih prijatelja premijera Zorana Milanovića. Međutim Petrović ističe kako to nije bio njegov osobni zahtjev.

'Radi se o jednoglasnoj odluci svih devet članova nadzornog odbora koju sam ja kao predsjednik potpisao. To znači da i ostali članovi koje je imenovala vlada misle kao i ja, a tako i predstavnik radnika', rekao je za tportal Petrović koji nije želio detaljnije objasniti zbog čega se ne slaže s ministrom Vrdoljakom.

Da su svi hrvatski članovi NO-a glasali za to da se dobije na uvid famozna analiza, potvrdio nam je i Božo Mikuš, predstavnik radnika.

'Istina je da je odluka jednoglasno donesena, ali obrazloženje zbog čega smo tako odlučili vam ne mogu reći, jer se radi o poslovnoj tajni. Jedino što mogu komentirati je to da su izjave ministra Vrdoljaka često čudne i nesuvisle. Nije mi jasno zbog čega bi ta analiza poslovanja tvrtke trebala biti tajna i zbog čega hrvatski građani ne bi smjeli znati što to Vlada planira s Inom. Bojim se da Vlada ni ne zna što točno želi s Inom', rekao je Mikuš dodajući kako hrvatski članovi NO-a uopće nisu znali da je Vlada naručila analizu koju su izradile konzultantske tvrtke AT&Kearney te Oil&Gas Consulting

Inače, osim Petrovića i Mikuša, Vlada je u NO još imenovala Željka Perića, vlasnika konzultantske tvrtke Caper, i Mladena Proštenika, bivšeg visokopozicioniranog djelatnika Ine.