EPILOG SUMMITA

Milanović zadovoljan dobivenim novcem iz proračuna EU

08.02.2013 u 20:14

Bionic
Reading

Hrvatski premijer Zoran Milanović izrazio je zadovoljstvo ishodom summita čelnika EU-a na kojem je dogovoren višegodišnji financijski okvir za razdoblje 2014-2020 u kojem će Hrvatska moći povući 11,7 milijardi eura

Osim iznosa, za Hrvatsku je također važno i to što će imati dodatnu godinu dana za realizaciju projekata koji se će financirati iz europskih fondova, što znači da će sredstava moći koristiti u godini u kojoj je potpisan ugovor i još tri dodatne godine - tzv. pravilo N+3.

'Na nas se, kao i na druge, primjenjuje pravilo N+3. To je bio naš prijedlog iz studenoga prošle godine. Svota koju smo dobili, skoro 12 milijardi eura je teoretska. To imate na raspolaganju i ako ste je u stanju iskoristiti onda možete znatno unaprijediti blagostanje svoje zemlje. To je za Hrvatsku puno više od onoga što smo do sada imali, nismo imali ništa od svega toga', rekao je Milanović.


Hrvatska će u sljedećem proračunskom razdoblju moći povući do 11,7 milijardi eura, od čega 8,092 milijardi iz kohezijske politike, 3,462 iz zajedničke poljoprivredne politike te 203,7 milijuna za schengensku granicu.

Pored ovih alokacija koje su rezervirane za Hrvatsku, ona će se moći natjecati i za sredstva namijenjena za neke zajedničke programe Unije. Hrvatska će moći koristiti sredstva i iz inicijative namijenjene za zapošljavanje mladih, koja će ukupno imati na raspolaganju 6 milijardi eura.

U odnosu na zadnji prijedlog, Hrvatska je dobila nešto više zahvaljujući povećanju sredstava za ruralni razvoj.