'AKO SE OKUPE MRAČNE SILE...'

Milanović začuđen zbog 'opasnog' pravila koje postoji godinama

07.11.2013 u 14:09

Bionic
Reading

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić Vladi je predložio zakone o besplatnoj pravoj pomoći i sudskim pristojbama. Premijera Zorana Milanovića posebno se dojmila izmjena pravila o sudskoj pristojbi koju su dosad morale plaćati tužene osobe. Kaže da nije mogao vjerovati da je takva nelogična odredba godinama stajala u zakonu...

U novom prijedlogu Zakona o sudskim pristojbama, rekao je ministar Orsat Miljenić, najvažnija promjena je drukčije plaćanje pristojbe kod odgovora na tužbe.

'U praksi smo uočili da su građani, koji su izloženi raznim tužbama, morali odmah ili priznati tužbeni zahtjev, ili odgovoriti na tužbu. A da bi odgovorili na tužbu, morali su platiti pristojbu. Zbog toga su bili izloženi mogućem šikaniranju od strane tužitelja', objasnio je ministar Miljenić.

Kaže da se pristojba, po novom prijedlogu zakona, i dalje plaća - ali tek na kraju postupka, i to ovisno o uspjehu u parnici. 'Onaj tko izgubi, platit će na kraju jer je izgubio, ali pristojbu neće plaćati odmah za nešto u što je uvučen zapravo bez ikakve svoje krivnje. Samo se branio od nekih navoda', rekao je Miljenić.

Premijer Zoran Milanović, potaknut nedavnim privatnim razgovorima na tu temu, prilično se angažirano uvukao u ovu raspravu: 'Uzet ću si ja slobodu da još malo pojasnim ovaj primjer koji ste naveli oko tuženika da uplati pristojbu u slučaju da je osoba tužena. Dakle, vas netko tuži i vi trebate platiti četiri tisuće kuna... Ukoliko to ne uplatite, riskirate da se tužba prihvati zbog vaše ogluhe i da se dosudi zahtjev tužitelja. A ako uplatite tih par tisuća kuna, čime financirate parnicu i državni proračun, onda je to okej.'

Ako se okupe mračne sile i ako vas sto ljudi tuži - vi ste bankrotirali! Nema načina da se netko od toga zaštiti. To je potpuno realno, možemo zamisliti tu mogućnost', rekao je Milanović, ponavljajući da je moguće da netko izgubi parnicu samo zato što nije imao novca za pristojbu.

To je toliko opasno i nelogično da mi je nevjerojatno da je to dosada funkcioniralo. Onaj tko nije uzrokovao parnicu, ne treba u startu snositi njezine troškove i plaćati taksu', kaže premijer i upozorava da su se zbog takve odredbe građani mogli reketariti: 'Jer ima bogatih i manje bogatih. Možete biti nečija meta, može vas tužiti pedeset ljudi. Koordinirano! Platite 50 taksi, pa da vidimo. Nevjerojatno mi je to, ne znam tko je to smislio', začuđen je bio Milanović.