KUKURIKU KOALICIJA NA MURTERU

Milanović: Svi znaju na čija vrata treba doći borba protiv korupcije

Zoran Milanović ribari

Zoran Milanović ribari

Izvor: Cropix / Autor: Niksa Stipanicev / CROPIX

'Ne bih to posebno komentirao, ali u Hrvatskoj svi znaju na čija vrata treba doći' - komentirao je predsjednik SDP-a Zoran Milanović novinarima nakon sastanka s ribarima u Jezerima najavu premijerke Jadranke Kosor da će borba protiv korupcije doći i do SDP-a, HNS-a i IDS-a, na što je šef narodnjaka Radimir Čačić dodao kako se 'zna ispod čijih vrata kulja'

Radimir Čačić jošje ustvrdio kako 'svatko pri zdravoj pameti zna da su u HDZ-u učinili sve da kucaju na tuđa vrata', no kako je očito da 'kulja iz njihovih'.

'U toj je priči sve jasno', rekao je. Kosor je jučer izjavila kako mnoge smeta jer je HDZ širom otvorio vrata borbi protiv korupcije. 'Naša stranka je u borbi protiv korupcije platila najveću cijenu, no, nećemo prestati dok ta borba ne dođe pred vrata SDP-a, HNS-a, IDS-a i dok ne vidimo što su oni proteklih godina radili', rekla je.

Trebali smo proglasiti ZERP

Čelnik SDP-a Zoran Milanović ocijenio je danas da problema u hrvatskom ribarstvu ima puno, ali da oni nisu svugdje isti, kao što je slučaj i u svim drugim djelatnostima koje su vezane uz zemljuZanemaruju se pravila koja su bila poznata još prije sto godina, riba je preizlovljena, fond je ugrožen, Italija ima preveliku flotu za Jadransko more, no ulaskom Hrvatske u Europsku uniju bit će moguće uvesti rigorozna pravila koja će se morati strogo poštivati, osobito kada je u pitanju područje ZERP-a, rekao je Milanović novinarima nakon što se u društvu HNS-ova čelnika Radomira Čačića sastao s ribarima otoka Murtera.

Dodao je kako Hrvatska sama nije bila u stanju uvesti pravi red i za to moramo sami preuzeti odgovornost, no EU ima stroga pravila koja se primjenjuju na more i ona će se odnositi na ZERP koji Hrvatska nije proglasila, a trebala je.

Zbog strogih pravila u ZERP-u talijanskim će susjedima biti nemoguće raditi zlouporabe, što su do sada mogli jer je to bilo ničije more, ustvrdio je Milanović. Ubuduće ZERP bi trebao biti more reda u kojem će se odvijati kontroliran izlov jer ako se taj resurs upropasti teško ćemo ga obnoviti, zaključio je Milanović.

Na novinarsko pitanje kako se misle baviti velikim problemima koji pritišću hrvatsko ribarstvo, HNS-ovac Radimir Čačić kazao je kako, osim uvođenja reda, treba početi primjenjivati neke nove tehnologije koje su se razvile, ali u Hrvatskoj nisu primijenjene.

Čačić je podsjetio na potrebu primjene selektivnog uzgoja ribe, te stabilnu opskrbu plavim dieselom u kojoj vlada potpuni nered, a u nekim slučajevima i kriminal. Ustvrdio je kako se švercom plavog diesela, koji je bio moguć prije lanjskog uvođenja povlaštenih kartica za kupnju ovog goriva, na crno okretalo oko 360 milijuna kuna.

'Nakon uvođenja reda ta crna brojka je na sreću manja', rekao je. Čelnici Kukuriku koalicije nisu znali odgovoriti na novinarsko pitanje jesu li u pregovorima s EU-om oko ribarstva u dovoljnoj mjeri konzultirani struka i sami ribari, jer nisu vidjeli pristupni ugovor.
Bila su poznata hrvatska pregovaračka stajališta, ali ne i sam sadržaj ugovora, kazao je Milanović. Čelnici Kukuriku koalicije uputili s murterskim ribarima uputili su se u ribolov, a poslijepodne će posjetiti i otok Žirje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi