DANAS NA PANTOVČAKU

Milanović se nije htio slikati s predsjednicom, Karamarko šuti o potpisima

  • +73

Konzultacije na Pantovčaku

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Bionic
Reading

Završen je prvi krug konzultacija za imenovanje mandatara nove hrvatske Vlade. Konzultacije su pokazale kako nitko nema dostatnu potporu zastupnika u Saboru kako bi postao mandatar. 'Zakazala sam drugi krug konzultacija za 7. prosinca', izjavila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u obraćanju javnosti.

19: 25 Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović počela je u četvrtak kozultacije o davanju mandata za sastavljanje Vlade.

Nakon održanih konzultacija obratila se medijima: 'Upravo sam završila prvi krug konzultacija. Konzultacije su pokazale da nitko ne raspolaže dostatnom potporom brojem zastupnika. Drugi krug konzultacija održat će se 7. prosinca. Zabrinjava me što su me neki zastupnici izvijestili o političkim i inistitucionalnim prijetnjama kojima su izloženi. Pozivam sve da poštuju zakone i volju birača. Tome u prilog odlučila sam prvo zasjedanje novog saziva Hrvatskog sabora održati 3. prosinca. Mislim da nema potrebe za odugovlačenjem.'

19:10 Predstavnici Domoljubne koalicije predvođeni predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom zadržali su se kod predsjednice duže nego što je bilo planirano. Nakon toga se Karamarko obratio okupljenim novinarima, izjavivši kako želi koalirati sa cijelim Mostom. 'Nadam se da će kroz 10 dana ovo sve biti gotovo. Došli smo s vjerodostojnim brojem potpisa, nećemo reći koliko. Mi smo prezentirali svoj program. Mi smo relativni pobjednik ovih izbora. Mi smo čuli da postoje pritisci raznih vrsta, to nije dobro. Zastupnici nacionalnih manjina trebaju postupati tako da zastupaju interese nacionalnih manjina, a ne se ponašati kao da su stranke. Prestanimo govoriti o lijevima i desnima, manjinama i većinskom narodu, nego govorimo o kvaliteti životu. Ova vlada upropastila je Hrvatsku. Pritisak na gospodina Raškovića nije dobar. Imat ćemo dovoljno potpisa. Nadam se da ćemo se s Mostom dogovoriti. Predsjednica nam je postavila pitanja koja je vjerojatno postavila svima drugima.', rekao je Karamarko.

18:20  'Zasad imamo 66 potpisa. Želimo koalirati s cijelim MOST-om', kazao je Zoran Milanović nakon konzultacija kod predsjednice.

'Ne vršim pritisak na gospodina Raškovića, ne poznajem čovjeka, o previranjima u SDSS-u ne znam ništa', dodao je Milanović, koji se odbio fotografirati s predsjednicom, dobacivši kako će to učiniti 'kad sastavi vladu'.

17:55 Predstavnici koalicije Hrvatska raste predvođeni Zoranom Milanovićem došli na konzultacije na Pantovčak.

17:50 MOST se nije odlučio i u ovom trenutku svoje glasove ne priklanja niti lijevoj, niti desnoj koaliciji, nego i dalje inzistira na 'zajedništvu, konsenzusu sviju, dakle i dalje, nakon obavljenih konzultacija s predsjednicom RH, Kolindom Grabar-Kitarović zastupa stav o tzv. stručnoj, ali i svojevrsnoj vladi nacionalnog jedinstva, odnosno reformskoj vladi u kojoj bi bile zastupljene obje velike koalicije i, naravno treća politička snaga u državi - MOST. Te je stavove, nakon obavljenih konzultacija novinarima kazao lider Mosta, Božo Petrov. Delegacija Mosta stigla je u svom 'simpatično rastresenom stilu', odvojeno Petrov, Petrina, Podoljnjak, i Lovrinović. Petrov se nada da pregovori neće još dugo potrajati, no nada se ne još dugo, te iščekuje pismene odgovore SDP-a i HDZ-a idućeg tjedna.

Petrov je rekao da Most trenutno čini 16 zastupnika, a do vikenda će se znati mogu li računati na još dvije zastupnice koje su bile na listi s Dragom Prgometom.

17:30 MOST stigao na konzultacije s predsjednicom. Stipe Petrina odvojeno od Bože Petrova i Roberta Podolnjaka stigao na konzultacije, nekoliko minuta nakon njih.

16:51 SDSS-ov Mirko Rašković, koji se na konzultacijama kod predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović pojavio samoinicijativno i neovisno o svojoj stranci, kazao je nakon sastanka da nije pružio potporu nikome te da je kod predsjednice došao tražiti zaštitu od različitih pritisaka koji dolaze od pojedinaca, ne od stranaka u cjelini, spomenuvši da neki od njih dolaze i iz redova njegove stranke SDSS-a.

Reformisti: Zasad uz Milanovića

16:30
'Izvijestio sam predsjednicu da sam Milanoviću dao podršku u pokušaju da sastavi saborsku većinu i vlast. Još sam jednom podcrtao da je naš politički položaj lijevi centar. Izvijestio sam je i da smatram da su novi izbori najgore rješenje za Hrvatsku i da ukoliko gospodin Milanović uz našu podrsku ne uspije postići većinu, da sam ako se formira većina desnog centra spreman razmisliti o podršci pri čemu mislim na podršku desnom centru. Ne treba izigravati volju građana. Svaka stranka je dužna preuzeti odgovornost i u izvršnoj vlasti. Tu prvenstveno mislim na zastupnike Mosta koji definitivno odlučuju', rekao je nakon konzultacija s predsjednicom šef Reformista Radimir Čačić

HDSSB: Mi smo spremni biti i u opoziciji

16:24
'HDSSB je spreman biti i u opoziciji, nismo nikome ništa niti obećali, pregovarali, dali niti jednoj opciji svoje potpise. No, bude li potrebe za sklapanje parlamentarne većine, spremni smo preuzeti odgovornost i razgovarati. Naš je program vrlo jasan, Slavonija čeka i dođe li do te situacije, a sada se još čini da je sve u rukama Mosta, preuzet ćemo odgovornost', kazao je novinarima nakon razgovora s predsjednicom šef HDSSB-a Dragan Vulin. Rekao je i da su spremni razgovarati s 'onime tko bude imao šanse sastaviti parlamentarnu većinu' te da su razgovarali s Milanom Bandićem o osnivanju zajedničkog kluba zastupnika, no da još to nije dogovoreno i da će se razgovori nastaviti.

Živi zid: Podržat ćemo one koji podrže kazneni progon Vujčića

16:13
'Ako bilo koja stranka ili koalicija u Saboru predloži mjere za koje se mi zalažemo kao što je ukidanje valutne klauzule ili kazneni progon guvernera Borisa Vujčića, revizija pretvorbe i privatizacije, smjena korumpiranih sudaca i slično mi ćemo mjere koje su korisne hrvatskom narodu svakako podržati bez obzira od kuda dolazile', poručio je Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida, koji je predsjednici ponovio da neće podržati vladu koju bi sastavio HDZ, niti SDP.

Raskol u SDSS-u?

15:58
No, ranija šuškanja da se u SDSS-u nešto događa, dodatno je potaknula i činjenica da je jedan od trojice izabranih zastupnika SDSS-a Mirko Rašković, zatražio konzultacije s predsjednicom mimo Pupovca te su one odobrene. Pupovac je za N1 televiziju rekao kako nije znao da Rašković dolazi na Pantovčak te je napomenuo da je prije odlaska na Pantovčak imao suglasnost svih zastupnika srpske manjine da ih predstavlja kod predsjednice.

Pupovac se predsjednici požalio na pritiske

15:42
Zbog pritisaka drugih stranaka oko odluka majinaca predsjednici se požalio SDSS-ov Milorad Pupovac, a upitan otkud Tomislavu Karamarku da u SDSS-u nisu složni, Pupovac je rekao da je potporu lijevoj koaliciji za sva tri zastupnika SDSS-a potpisao Vojislav Stanimirović, kao što j eon (Pupovac) sada došao u ime sve trojice zastupnika na konzultacije. Kazao je i da ima ovlaštenje svih institucija stranke za to: 'Ako Karamarko zna nešto više što ja kao predstavnik stranke ne znam, onda to pitajte njega. Ja o njegovoj stranci ne znam ništa što ne trebam znati', poručio je Pupovac, koji je predsjednici rekao da će trojica izabranih zastupnika SDSS-a 'u prvom krugu konzultacija podržavaju mandatara Zorana Milanovića i koaliciju Hrvatsku raste'.

Upitan kako komentira kritike iz HDZ-a o tome da se manjine nisu trebale opredjeljivati tako rano, Pupovac je naglasio da je predsjednici kazao kako 'neće dopustiti nikakve pritiske i prijetnje, niti ograničavanje mandata izabranih zastupnika manjina iz SDSS-a, niti bilo koje druge političke grupacije'. Upozorio je i da nikakva prisila, prijetnje, niti pokušaji ograničavanja mandata nisu u skladu s Ustavom, niti najboljom političkom praksom koju je Hrvatska imala: 'Zastupnike SDSS-a nije nitko prisiljavao da počnemo suradnju s HDZ-om 2003. Niti da to uradim 2007. , to je bila stvar naše procjene'.

Međutim, kazao je da je tijekom kampanje 'bilo političkih stranaka koje su pokušale utjecati na njihove političke odluke i izbor kandidata za zastupnike, a to se događalo i nakon kampanje'. 'Svima koji me čuju, a to rade, poručujem da oni koji žele ograničavati mandate zastupnika nacionalnih manjina i pravo izbora, griješe i ukoliko budu koristili sredstva prisile, u tome neće uspjeti nego će se ozbiljno kompromitirati i teško kompromitirati mogućnost međusobne suradnje', upozorio je Pupovac. Podsjetio je i da nitko ne osporava pravo izbora dijaspori te upitao s kojim bi pravom njegov mandat bio manje vrijedan?: ''Tko to toj gospodi daje pravo da ograničava moju ustavnu ovlast i obavezu kao zastupnika koji pet, šest puta priseže na Ustav RH i koja je to demokracija?'

Radin: Manjine su složne oko podrške Milanoviću

15:30 'Manjine su složne oko prethodne podrške mandataru Zoranu Milanoviću za sastavljanje vlade', kazao je saborski zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin dodavši da će manjine sastaviti opći te posebne sporazume s lijevom koalicijom, a nakon potpisa sporazuma doći će do 'konačnog davanja potpisa mandataru i potvrda toga dizanjem ruku u Saboru'.  Radin je kazao i da im je Lekaj Prljaskaj neizravno kazala da 'ne dijeli mišljenje ostalih manjina oko potpore lijevoj koaliciji, međutim, nije rekla niti da se odlučila za 'drugu stranu', dakle Domoljubnu koaliciju.

Upitan može li ako Milanović ne sastavi vladu, na manjince računati Tomislav Karamarko, Radin je odgovorio da je 'najgora solucija da dođe do prijevremnih, novih izbora, a hipotetski, u slučaju da se ne sastavi vlada, onda dolazi razdoblje činjenja koraka unatrag i unaprijed, kako bi se napravio neki eventualni plan sa nekim novim mandatarom'.

Ni Juhas nije bio raspoložen za izjave

15:07
Raspoložen za davanje izjava medijima nije bio niti predstavnik mađarske manjine Šandor Juhas nakon razgovora s predsjednicom.

Bilek: Preliminarni potpis za Milanovića

14:57
Zastupnik slovačke i češke manjine Vladimir Bilek kazao je da su njihove manjinske institucije donijele zajednički odluku da će 'preliminarno podržati Milanovića za mandatara', a upitan što to znači 'preliminarni potpis', Bilek je objasnio da je riječ o 'potpisu mandataru za sastavljanje hrvatske vlade u ovom dijelu pregovora', a ako ne uspije ovaj krug konzultacija, onda će se opet pitati 'izbornu bazu'. Bilek je istaknuo i da preliminarni potpis 'ne znači i automatsko dizanje ruku u  Saboru za novu vladu, nego je to pomoć mandataru za sastavljanje vlade'.

Što je Bandić rekao predsjednici, a što će tek reći Prgomet?

14:43
Grabar-Kitarović već je telefonski razgovarala s Milanom Bandićem koji je u Budimpešti, a ima dva mandata u Saboru, potvrdio je glasnogovornik njezina Ureda Luka Đurić te najavio da će tijekom dana telefonski razgovarati i s Dragom Prgometom koji je u Sabor ušao na listi Mosta, a u međuvremenu je osnovao i svoju stranku Hrid.

Kajtazi: Uz Milanovića sam, nitko nije učinio toliko za Rome kao ova Vlada

14:38
'Hrvatska raste i Milanović su dobili moju podršku. Nisam razgovarao s predstavnicom Albanaca i ne znam zašto se nije priklonila koaliciji Hrvatska raste. Predsjednica nije pričala o tome da bi se manjinci trebi prikloniti bilo kojoj većini', kazao je predstavnik romske te još 11 nacionalnih manjina Veljko Kajtazi koji je istaknuo i da 'nitko nije učinio toliko za Rome koliko ova Vlada'.Upitan kako ocjenjuje stav HDZ-ove Domoljubne koalicije da nacionalne manjine ne bi unaprijed trebale davati potporu nekome, nego se prikloniti većini podsjetio je kako imajući u vidu da Klub nacionalnih manjina može donijeti proračun i donosi više zakona, manjine mogu biti i dio vlade.

Lekaj Prljaskaj nije uz SDP? - Otišla bez izjave

14:27
Nakon IDS-a s predsjednicom ponaosob razgovaraju izabrani saborski zastupnici nacionalnih manjina, a prva od njih osam na redu je bila zastupnica albanske nacionalne manjine Ermina Lekaj Prljaskaj, koja je nakon razgovora otišla bez izjave, a zanimljiva je, između ostalog i zato jer jedina od zastupnika nacionalnih manjina nije dala potporu lijevoj koaliciji 'Hrvatska raste'.

IDS: Spremni smo podržati Vladu lijevog centra

14:20
'Spremni smo podržati vladu lijevog liberalnog centra, normalno pod uvjetom decentralizacije koju smo sa SDP-om usuglasili. Dakle, IDS je sa svoja tri zastupnika dao potpise mandataru vlade gospodinu Milanoviću. Uistinu nam je drago da je u Hrvatskoj tema decentralizacije postala najbitnija, mislim da je Hrvatskoj čim prije potrebna nova vlada s punim ovlastima, a mislim da bi za državu bilo najgore da se ide na nove izbore', poručio je predsjednik IDS-a Boris Miletić nakon 15-minutnih konzultacija s predsjednicom. Upitan koliko je zastupnika skupila lijeva koalicija, Miletić je kazao 70-ak, kako javlja Večernji list prateći tijek konzultacija, ali i napomenuo da će o tome govoriti Milanović.

Započele konzultacije na Pantovčaku - hoće li ipak biti i 2. kruga?

13:45
Započele su konzultacije sa šefovima stranaka izabranih u Sabor, a prvi koji razgovaraju s predsjednicom su predstavnici IDS-a. Po završetku konzultacija sa svim strankama predsjednica Kolinda Grabar Kitarović obratit će se iza 19 sati javnosti u izravnom televizijskom prijenosu.


13:00 Za razliku od posljednjih dana, kada su pregovori o sadržaju rada buduće vlade trajali i do večeri, posljednji krug pregovora mostaša s predstavnicima koalicije Hrvatska raste i Domoljubne koalicije danas je prilično zbijen, pa je sastanak u sjedištu SDP-a započeo u devet sati, dok je početak razgovora u HDZ-u bio zakazan za 11 sati. Razlog je jednostavan: valja se pripremiti za današnji defile kod predsjednice na Pantovčaku, a po mogućnosti prikupiti i još koji potpis kako bi se približili magičnoj brojci 76 koja jamči dobivanje mandata za sastavljanje nove Vlade.

Po završetku današnjih pregovora s HDZ-om, u 13 sati sastat će se saborski zastupnici i članovi Nacionalnog vijeća Mosta kako bi se dogovorili oko stava na konzultacijama s predsjednicom. Zastupnik Robert Podolnjak naznačio je da će mostaši od predsjednice tražiti još vremena za pregovore o neobrađenim temama poput zdravstva, socijalne skrbi i branitelja. Most ne odustaje od zajedničke reformske vlade; ni HDZ ni SDP još uvijek nisu Mostu dostavili pismene odgovore na njihova pitanja, a Podolnjak kaže da 'ako i jedni i drugi  podržavaju gotovo sve isto, onda svi mogu zajedno sjesti u vladu i onda ta reformska vlada nije iluzija nego stvarnost'.

Prvi na današnji razgovor kod predsjednice stiže IDS, a potom zastupnici nacionalnih manjina s kojima će se održati pojedinačni razgovori. Supredsjedatelj Živog zida Ivan Vilibor Sinčić dobio je termin u 15.30 sati, a 15 minuta kasnije predsjednik Reformista Radimir Čačić. HDSSB-ovci Dragan Vulin i Josip Salapić naručeni su u 16 sati, a nakon razgovora s njima, sudeći po rasporedu, predsjednica će predahnuti u iščekivanju velikih. Most, koji služi kao jezičac na vagi u formiranju buduće vlade, stiže u 17.30. Pola sata kasnije stižu predstavnici koalicije Hrvatska raste, a kao šlag na kraju u 18.45 sati određeni su predstavnici Domoljubne koalicije.

Ured predsjednice danas neće pohoditi jedino zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, predsjednik stranke Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti, koji je najavio da će biti spriječen jer je danas u Budimpešti,' ali će se čuti s predsjednicom'.

Za razliku od Domoljubne koalicije koja ne želi ništa otkriti po pitanju prikupljenih potpisa, u koaliciji Hrvatska raste tvrde na Pantovčak idu s najviše potpisa. Predsjednika SDP-a Zorana Milanovića kao mandatara potpisima je podržalo 67 zastupnika, koji uz zastupnike koalicije Hrvatska raste uključuju još IDS-ovce, Radimira Čačića i sedam od ukupno osam manjinaca. Ako Milanović u konačnici ne uspije dobiti potrebnih 76 glasova, potpisnicima je ostavljena sloboda da naknadno svoju podršku ustupe nekom drugom potencijalnom mandataru.

Lijevoj koaliciji, dakle, nedostaje još devet potpisa koje bi naknadno mogli ishoditi od dijela mostaša te stranke Milana Bandića i HDSSB-a koji imaju po dva zastupnika i navodno dogovaraju osnivanje zajedničkog Kluba zastupnika u Saboru. Znakovito, Branimir Glavaš objavio je na Facebooku fotografiju rukovanja s Milanovićem uz poruku da se 'nešto kuha na nacionalnoj razini'. Ako koalicija Hrvatska raste dobije podršku HDSSB-a i Bandićeve stranke, trebat će joj još pet potpisa mostaša. Pretpostavlja se da bi podršku Milanoviću mogli dati Drago Prgomet, Gordana Rusak, Irena Petrijevčanin Vuksanović, Stipe Petrina Ivan Kovačić.