vrhovni zapovjednik

Milanović pozdravlja nabavu Rafalea, ali ističe stratešku važnost nabave Bradleyja

23.11.2021 u 13:24

Bionic
Reading

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović pozdravio je u utorak nabavu višenamjenskog borbenog aviona Rafale, ali ističe da je od strateškog značaja i nabava borbenog vozila pješaštva novije generacije Bradley

Milanović je, priopćio je Ured predsjednika, ocijenio da je nabava višenamjenskog borbenog aviona od strateškog značaja za ukupne operativne sposobnosti Oružanih snaga RH (OSRH), ali da je to i veliki financijski izazov za obrambeni proračun RH koji mora biti određen transparentno, a njegovo izvršenje ne smije ugroziti razvoj operativnih sposobnosti ostalih grana OSRH.

Predsjednik RH smatra kako je nužan ravnomjeran razvoj svih grana i sastavnica OSRH, prvenstveno usmjeren na dostizanje zahtijevanih operativnih sposobnosti namijenjenih nacionalnoj obrani, a potom i kao doprinos kolektivnoj obrani te sudjelovanju OSRH u mirovnim operacijama i misijama NATO saveza.

''To podrazumijeva razvoj i usvajanje novih tehnologija u području nacionalne obrane, kontinuirano ulaganje u poboljšanje uvjeta života i rada vojnika te podizanje kvalitete vojne infrastrukture'', dodaje se u priopćenju Ureda predsjednika.

U priopćenju se ističe da je od strateškog značaja za RH modernizacije Hrvatske kopnene vojske (HKoV) kao najveće i najvažnije grane u sustavu obrane jer, dodaje Ured predsjednika, bez opremanja i modernizacije HKoV-a nema dugoročnog povećanja obrambenih sposobnosti.

Pri tom se posebno nameće zahtjev za nabavom borbenog vozila pješaštva na gusjenicama novije generacije za opremanje gardijske oklopno-mehanizirane brigade.

Bradley Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Wikipedia

''Nabava borbenog vozila te vrste bila je planirana pa je neprihvatljiva činjenica što se u međuvremenu, bez obrazloženja, odustalo od nje. Pogotovo što se po pitanju ukupne cijene projekta i vremena realizacije nabave i opremanja OS RH navedenim sredstvom, projekt Bradley izdvojio kao najpovoljnija i najprihvatljivija opcija, a o čemu su u više navrata javno govorili predsjednik Vlade RH i ministar obrane'', navodi Ured predsjednika.

Nabavu borbenog vozila tipa Bradley potrebno je promatrati ne samo kao projekt kojim će se podići borbene sposobnosti HKoV, uz sudjelovanje hrvatske industrije, već i kao potvrdu kontinuiteta dugogodišnje i uspješne suradnje između Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država, zaključuje se u priopćenju.