obratio se javnosti

Milanović komentirao uhićenje 'Plenkovićevog kadra Gabike' pa se otresao na Jandrokovića: Imao je sinkopu četiri sata, a kad je progovorio, to je bilo za kavez

11.11.2021 u 09:51

Bionic
Reading

Predsjednik Zoran Milanović sudjelovao je na otvaranju 6. natjecanja tjelesne sposobnosti "Izazov tjelesne spremnosti – VIRIBUS UNITIS" u vojarni 1. Hrvatski gardijski zbor na zagrebačkom Tuškancu. Pritom je dao izjavu za novinare, u kojoj se osvrnuo na uhićenje Gabrijele Žalac, ali i na sjednicu Vijeća za obranu

'Premijer je preživio puzajući bračni udar Selak-Raspudić', kazao je Milanović na početku odgovarajući na novinarsko pitanje.

'Pala Gabika, Plenkovićev kadar', komentirao je Milanović uhićenje bivše ministrice Gabrijele Žalac, dodajući da očekuje uskoro optužnicu.

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic

'Bitno je da ne traje vječno. Gospođa je Plenkovićev mladi kadar, zeleni po iskustvu, a po moralu tamnijih boja', rekao je Milanović.

'Nisam znao da je članica predsjedništva HDZ-a. To je njegov izbor. Super mu je izbor', dodao je.

Na pitanje o nizu HDZ-ovh dužnosnika koji su morali otići zbog korupcijskih afera, Milanović je kazao: 'U mojoj vladi nije otišao nitko. Nije lako upravljati ogromnim sustavom jer nikad ne znaš tko ti može raditi iza leđa. A HDZ ima puno manju manjinu, puno tanju izbornu pobjedu, ali ima veću kontrolu i odgovornost za sustav od mene. Ja sam surađivao s partnerima, a oni rade što hoće.'

Komentirao je i približavanje obljetnice pada Vukovara te se osvrnuo na Vučićevu izjavu o nestalima da s obje strane nije učinjeno dovoljno.

'On mulja i nije u poziciji da razgovara s nama. Tu neće biti pregovora. Ili će se riješiti ili se neće ništa riješiti. Ako žele u EU, to moraju riješiti. Zahtjevi koje postavljamo pred Srbiju su minimalni. Pogledajte što Bugari rade Makedoncima, iživljavaju se na njima. Da će 2000 ljude koji su zakopani u Hrvatsku i prebačeni u Hrvatskoj prije dolaska UNPROFOR-a, da će ostati na ovome, neće', rekao je Milanović.

Komentirao je ponovno i sjednicu Vijeća za obranu. Rekao je da je Jandroković, mimo dogovora da se ne koriste mobiteli na sastanku, u jednom trenutku to pravilo prekršio.

'Laprdaju o sadržaju razgovara Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu, što je po meni na razini krivičnog djela. Prvi put smo čuli da Plenković i Njonjo usude govoriti što je bilo na sastanku na kojem se ne smije ni mobitel koristiti. Jedina osoba koja to nije shvatila je Jandroković. Nakon tri sata čovjek je izvadio mobitel i počeo tipkati po njemu. Onda je rekao da to nije znao. To je jedan detalj. Samo da vidite kakva je sigurnosna kultura čovjeka koji vodi Sabor. Imao je sinkopu četiri sata na sjednici, nije usta otvorio. A kad ih je otvorio, to je bilo za kavez. Toliko o tome tko je Robertu Hranju zabranio da govori, koji se na kraju jučer morao očitovati. Kome javnost vjeruje, Njonji ili admiralu?' kazao je Milanović.

  • +28
Predjednik Milanović na otvaranju 6. natjecanja tjelesne spremnosti "Izazov tjelesne spremnosti – VIRIBUS UNITIS" Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Milanović je također bio kritičan prema Jandrokovićevom ponašanju na razgovoru.

'Kad ljudi naprosto ne mogu zadržati neke stvari u sebi, pa u svakoj rečenici nekoliko puta krvavo opsuju. E to je izgledalo tako, otprilike', rekao je Milanović.

'I to je nešto što, nažalost, javnost nije vidjela. Ali, gledajte, predsjednik Sabora koji može nekome reći da je smeće je u svojim kompleksaškim izljevima spreman na sve. I što sad? Moraš se nasmijati, reći Plenkoviću: "Molim te, daj ga obuzdaj, skinut će se u tarzanice, tu će se još javno objesiti", rekao je Milanović, nakon čega je ponovno izrazio čuđenje Jandrokovićevim korištenjem mobitela na sjednici. 'Već smo satima tamo sjedili, gledam, ne mogu vjerovati. Da se skinuo u tarzanice, bio bih manje iznenađen nego da vidim čovjeka - koji mu je to sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu? N-ti. On to ne zna. To zna i ministar pravosuđa, svi znaju, ali naš Gogić to ne zna', rekao je Milanović.

Dodao je da je nakon toga rekao premijeru da se predsjednik Sabora igra mobitelom te da je to najstrože zabranjeno.

"Vojska se nije maknula iz Hrvatske dok ministar nije napisao odluku"

Vezano za sukob s ministrom obrane Marijem Banožićem, Milanović je rekao da je u 2015. godini, kad je on bio premijer, a Ante Kotromanović ministar obrane, Hrvatska vojska tri puta otišla preko granice, bez odluke ministra, a na zahtjev predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, odnosno njezinog Ureda, i zapovijed tadašnjeg načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Drage Lovrića.

'Tri puta. Bleiburg, 17. ili 16. 5. 2015., i to s puškama, ne sa sabljom. Kotromanović nije reagirao. I još dva puta helikopterski letovi u Srebrenicu', rekao je Milanović, dodavši da je odluka ministra prema zakonu bila potrebna.

Time je reagirao na MORH-ove prozivke zbog upućivanja nekoliko pripadnika Počasno-zaštitne bojne na ispraćaj posmrtnih ostataka četvorice pripadnika HVO-a u Bugojno u BiH.

'U slučaju Bugojno vojska se nije maknula iz Hrvatske dok ministar nije napisao odluku temeljem koje je tek tada (načelnik Glavnog stožera Robert) Hranj potpisao zapovijed', rekao je Milanović.

Na pitanje novinara poručio je da ne misli tražiti suglasnost Banožića za korištenje vojnih resursa sve dok ministar ne vrati Elvisa Burčula na posao.