KREĆU PREGOVORI

Milanović o Ini: Nema Hrvata i Mađara

17.09.2013 u 17:31

Bionic
Reading

Premijer Zoran Milanović izjavio je danas kako u razgovorima s mađarskim MOL-om treba vidjeti koje su obveze MOL-a prema ugovoru o odnosu dioničara u Ini na ulaganja u infrastrukturu i rafinerije, kao i koje su obveze hrvatske Vlade prema ugovoru o plinskom biznisu te da se, ako se u drugom stupnju potvrdi osuđujuća presuda bivšem premijeru Ivi Sanaderu u slučaju Ina-MOL, postavlja pitanje ništetnosti tog ugovora

'Moramo sjesti i vidjeti koje su obaveze MOL-a kao strateškog investitora prema ugovoru o odnosu dioničara na ulaganja u infrastrukturu i rafinerije, kao i koje su obaveze hrvatske Vlade o plinskom biznisu', kazao je Milanović odgovarajući na konferenciji za novinare nakon sastanka s makedonskim premijerom Nikolom Gruevskim na upit o sutrašnjem početku pregovora između Vlade i MOL-a o izmjenama dioničarskog ugovora za Inu.

Milanović je podsjetio da je MOL, da bi izbjegao zastaru, prije nekoliko tjedana utužio više od dvije milijarde kuna duga za plin, a prema ugovoru o plinskom biznisu koji je sklopila bivša Vlada "opet na jedan neobičan način'.

'Naprosto, taj dug postoji. Međutim, istovremeno postoji i sudski postupak protiv osobe koja je taj ugovor potpisala, koja je tada bila predsjednik hrvatske Vlade i koja je u prvom stupnju proglašena krivom. Ukoliko se to potvrdi u drugom stupnju, postavlja se pitanje ništavnosti tog ugovora', rekao je premijer Milanović.

Napominje kako to ne govori da bi vršio bilo kakav pritisak na MOL, već 'kao jednu tešku mrlju i otegotnu okolnost u pregovorima' od koje je teško pobjeći.

Milanović kaže kako hrvatska strana pregovorima pristupa u dobroj vjeri, kako uprava i nadzorni odbor odgovaraju svim dioničarima kompanije te kako se, kakva god bila suradnja u budućnosti, končano treba riješiti te fiksacije na Hrvate i Mađare.

Nema Hrvata i Mađara. Postoji doduše Hrvatska, naša država, koja ima svoje interese, ali kad je u pitanju trgovačko društvo postoji trgovačko pravo, zakon o trgovačkim društvima, posebni ugovori koji reguliraju odnose dioničara, kao ugovor između Hrvatske i MOL-a koji je potpisan 2009., koji čak idu iznad standarda zakona, i postoje poslovni interesi. Ja Inu gledam kao hrvatsku korporaciju, kao trgovačko društvo koje je danas moglo biti nešto drugo nego što jest, ali nažalost nije', rekao je premijer.

Kazao je također kako je možda malo neobično da je predsjednik Uprave Ine (Zoltan Aldott) član pregovaračkog tima mađarskog MOL-a.

Podsjeća pritom kako čelnici korporacije odgovaraju svim dioničarima, pa tako i predsjednik Uprave Ine odgovara svim dioničarima Ine, dakle ne samo MOL-u, nego svim drugim dioničarima i malim dioničarima.

'Mi smo se od toga suzdržali, u našem pregovaračkom timu su državni dužnosnici. Mađarska strana je napravila drukčije, mi to prihvaćamo, ali to moram reći', kazao je Milanović.

Pregovori Vlade i MOL-a o izmjenama dioničarskog ugovora za Inu počinju sutra, 18. rujna.