SUMMIT U BUKUREŠTU

Milanović: Kina zna da Hrvatska ima tisuću kilometara obale

26.11.2013 u 16:33

Bionic
Reading

Hrvatska se mora otvoriti kineskom kapitalu i poduzećima bez birokratskih barijera, ali što se velikih infrastrukturnih projekata tiče mi se moramo više fokusirati na strukturne fondove Europske unije nego na kredite, izjavio je u utorak u Bukureštu premijer Zoran Milanović nakon summita premijera srednje i istočne Europe (CEE) i Kine.

'Kineskom kapitalu i poduzećima moramo otvoriti prostor da rade bez birokratskih barijera, no infrastrukturne projekte poput željezničke pruge Rijeka–Botovo pokrit ćemo europskim razvojnim fondovima jer je taj novac besplatan i na to se moramo fokusirati', kazao je Zoran Milanović, ocijenivši da je RH napravila bolji 'deal' od Srbije i Mađarske koje će zajedničku prugu graditi iz kredita. Ostali infrastrukturni projekti poput autocesta, pojasnio je, u Hrvatskoj su uglavnom gotovi.

'Postotak realizacije europskih fondova je za mene možda i glavna mjera vrijednosti', dodao je šef hrvatske vlade, istaknuvši da spomenuti projekt izgradnje željezničke pruge vrijedi nekoliko milijardi dolara u duljem vremenskom razdoblju. Na summitu u Bukureštu sudjelovali su kineski premijer Li Keqiang i čelnici Hrvatske, Albanije, BiH, Bugarske, Češke, Estonije, Mađarske, Latvije, Litve, Makedonije, Crne Gore, Poljske, Rumunjske, Srbije, Slovačke i Slovenije Milanović je kazao da je skup u rumunjskom glavnom gradu političke prirode gdje 'smo došli dati političku podršku suradnji, pazeći da se ne preklapaju strukture i obveze koje imamo u EU'.

Milanović na tragu Li Keqianga

'Ovo nije bila tržnica... tu se ne sklapaju poslovi i ne ide se u detalje, već se radi o političkoj potpori', rekao je Milanović. No spomenuo je 1000 kilometara hrvatske obale koja 'ulazi u samo srce Europe', a što može biti zanimljivo kineskom poslovnom sektoru. Premijer Milanović je u svom kratkom obraćanju sudionicima skupa, na tragu izjave kineskog premijera Li Keqianga, rekao da summit predstavlja 'važnu fazu u razvoju novih odnosa Kine i naših zemalja' te da dolazi u 'važno vrijeme nakon summita Kine i EU-a u Pekingu koje je dodatno osnažilo strateško partnerstvo između EU-a i Kine'.

'Oba summita snažno obvezuju vlade da naporno rade u ispunjavanju zajedničkih ciljeva', rekao je Milanović i dodao da 'Hrvatska pozdravlja prijedloge iz Smjernica iz Bukurešta koje će proširiti suradnju Kine i Kluba 16 te zasigurno pridonijeti održivom rastu naših zemalja'.

Summit zemalja središnje i istočne Europe i Kine

Kina i zemlje srednje i istočne Europe (CEE) imaju golemi potencijal za gospodarsku suradnju, ali je moramo postaviti na čvršće temelje i moramo požuriti, izjavio je u utorak u Bukureštu kineski premijer Li Keqiang, poručivši da njegova zemlja raspolaže s obilnim financijskim resursima. Dan ranije je na bilateralnom sastanku s Milanovićem izrazio nadu da će Hrvatska iskoristi svoj položaj kao nove članice EU-a i biti predvodnica u promicanju odnosa Kine i njezinih susjeda, članica CEE-a.

Susreti s Kinom barem jednom godišnje

'Bukureštanske smjernice' zajednička je izjava usvojena na skupu u Bukureštu kojom se zemlje sudionice pozivaju da slične konferencije na visokoj razini organiziraju barem jednom godišnje kako bi se postavile nove odrednice i formulirali srednjoročni ciljevi suradnje Kine sa zemljama srednje i istočne Europe. U dokumentu je naglasak stavljen na promociju investicija, te na razvoj gospodarske i trgovinske suradnje. Isto tako, deklaracija poziva na proširenje financijske suradnje s Kinom unutar koje se Peking obvezuje na stvaranje 10 milijardi USD vrijedne kreditne linije za zemlje srednje i istočne Europe. Istaknuta je težnja za jačanje suradnje putem međusobnog prometnog povezivanja, posebice željezničkom infrastrukturom i proširenja znanstvene, tehnološke, energetske i ekološke suradnje.

Uz premijere i visoke dužnosnike zemalja CEE-a i Kine, koji su dan ranije održali političke sastanke, monumentalno zdanje Palače parlamenta ugostilo je na poslovnom forumu čak 1500 gospodarstvenika, 800 iz Rumunjske, 300 iz Kine i 400 iz srednje i istočne Europe. Summit u Bukureštu bio je treći sastanak na vrhu Kina-CEE, nakon budimpeštanskog i varšavskog u protekle dvije godine.