predsjednik u Krapini

Milanović o ostavci ravnateljice USKOK-a: Htjeli su je se riješiti, ali su traljavi

21.04.2023 u 12:53

Bionic
Reading

Predsjednik Zoran Milanović sudjelovao je na svečanoj sjednici Županijske skupštine u Krapini u povodu Dana Krapinsko-zagorske županije. Potom je komentirao političke aktualnosti

Milanović je komentirao ostavku ravnateljice USKOK-a rekavši da mu priča ne drži vodu. 'Imaju ogromnu moć, nikakvu kontrolu, mogu hapsiti ministre na aktualnoj dužnosti, prema tome, ta cijela priča je grozna, a najjezivija mi je prema jednom vozaču kojem ime ne znamo. Vidjeli smo da ništa nije zgriješio', kazao je Milanović.

Predsjednik je istaknuo da kad bi odustali od progona tog nesretnika, ostala bi osobna vendeta Plenkovićeve političke akvizicije prema šefici USKOK-a, čiju je ostavku njezina šefica već tražila, da bi prije pola godine Marušić bila jedina kandidatkinja za šeficu USKOK-a.

Tvrdi da DORH laže oko ostavke ravnateljice Vanje Marušić i da im to nije prvi put.

Kazao je da ne želi ulaziti u analizu rada gospođe Marušić. Zapitao se što je s kaznenom prijavom protiv ministra Banožića. 'Za tu štetu od milijun i osamsto tisuća eura nitko ne odgovara. Zašto to traje godinu i pol dana', zapitao se i spomenuo slučaj podizanja optužnice protiv SDP-ovog tajnika zbog 'nekakvih potpisa'. 'Banožić je svjesno išao oštetiti državni proračun, što se čeka, da netko umre?' naglasio je. 'To su vrlo ozbiljne optužbe', rekao je.

Osvrnuo se i na Zlatu Hrvoj Šipek, glavnu državnu odvjetnicu.

'Glavna državna limarka obilazi premijera i razgovara o materijalnim pitanjima i problemima s kojima se suočava DORH. Nitko ne postavlja pitanje zašto ti automobili nisu osigurani kasko osiguranjem', rekao je Milanović, referirajući se na sudar vozača ravnateljice Marušić.

Milanović o ostavci ravnateljice USKOK-a Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika/PIXSELL

Ljudi se voze u automobilima koje im je dala SOA-a, koja to popravlja iz svoga fonda, začudio se tome predsjednik.

Istaknuo je da država ne želi plaćati kasko. 'Kasko plaćaju samo budale', dometnuo je.

'Apeliram da se o tome počne izvještavati, nismo budale', kazao je Milanović i dodao da imamo čovjeka čija je koža razapeta, a ne znamo mu ni ime.

Čovjek je već kažnjen, a sada će ga kazniti i ministar Malenica.

'Gdje je tu sindikat, govorim u najboljoj vjeri i za buduće slučajeve', kazao je, dodavši da je država grozan gospodar u ovom slučaju i da sada ne mogu odustati od progona ovog nesretnika.

Kazao je i da bi baš volio vidjeti kako izgleda taj blagoglagoljivi razgovor premijera i državne odvjetnice. 'O čemu imaš razgovarati s državnim odvjetnikom, koje su to teme? Vidjeli smo da razgovaraju i nasamo, kako izgledaju ti razgovori?' istaknuo je.

Tvrdi da nije imao takve razgovore dok je bio premijer.

'Htjeli su je se riješiti, a nisu znali kako jer su traljavi', rekao je i dodao: 'U Handžar mediji je u isto vrijeme izašao članak koji je u pero diktirala izravno državna odvjetnica ili njena sestra.'

'To lažeš' je došlo s AP-om, kaže. Tvrdi da sada on mora pucati iz istog oružja i nadati se da će bolje gađati. Smatra da je pokušavao biti polemičan i dinamičan, ali je ova vrsta vokabulara, koji njemu zamjeraju, došla s 'gojencem'.

Vezano uz izvješće o obrani, kazao je da s Banožićem neće ulaziti u polemiku jer je to ispod njegove razine. Poručio je da je sve rekao u priopćenju koje je odaslao u četvrtak. Naljutio se na novinarsko pitanje da na ovaj način nije prije govorio o stanju u vojsci. Tvrdi da je baš sada izdao priopćenje jer se o tome raspravlja u Saboru. 'Saborskim zastupnicima, kojima se laže, da znaju zašto daju svoju ruku. Naravno da sam čekao.'

U poslijepodnevnim satima Milanović će, u povodu Dana Općine Maruševec u Varaždinskoj županiji i blagdana svetog Jurja Mučenika, nazočiti svečanoj sjednici Općinskog vijeća.