EUROPSKA AGENCIJA ZA LIJEKOVE

Milano želi EMA-u, napravili su i spot. Što čeka Hrvatska?

24.07.2017 u 22:48

Bionic
Reading

Koja zemlja, odnosno koji grad će postati novi dom Europske agencije za lijekove (EMA) nakon što ona napusti London, trebalo bi biti poznato do kraja listopada. Kandidaturu, koja treba biti predana do 31. srpnja, za sjedište EMA-e istaknuo je neslužbeno u ožujku Zagreb, ali i niz drugih europskih gradova. Lobiranja traju već niz mjeseci, a Milano je danas podignuo službenu stranicu i objavio promotivni video koji objašnjava zašto su oni najbolji kandidat za udomljavanje EMA-e

Talijani su u svojoj ambasadi u Londonu otvorili helpdesk za sve zaposlenike EMA-e kako bi im omogućili informacije o nekretninama u Milanu, transportu, zdravstvenom sustavu, porezima…

Za sjedište EMA-e predlažu Pirellijev neboder u središtu grada, u kojem je smještena i lokalna regionalna vlada Lombardije.

Gostujući na Hrvatskom radiju u emisiji 'Ujutro prvi', Milan Kujundžić kazao je da je najveća zagrebačka slabost prometna povezanost, a da bi se EMA mogla smjestiti u Sky Officeu na Zagrebačkoj aveniji.

Biljana Borzan, SDP-ova europarlamentarka, dodala je da Švedska ima ministra bez portfelja koji je zadužen za borbu za to da Stockholm dobije sjedište EMA-e.

'Osnovali smo ekspertni tim, ali dosta kasno. Iz Grada Zagreba su često kontaktirali sa mnom oko toga, ali iz same Vlade baš i ne', navela je Borzan, dodavši da je nakon prvih anketa 30 posto zaposlenika agencije izrazilo želju da se presele i da je taj broj danas prešao 50 posto.

EMA je treća najveća agencija EU-a, u kojoj je zaposleno gotovo 900 ljudi, samo 6,63 posto stalno zaposlenih su Britanci, dok ostatak čine Francuzi (12,58 posto), Talijani (12,36 posto), Španjolci (10,67 posto) i 6,4 posto Nijemci.  

Agencija je, podsjetimo, trenutno smještena u Londonu, ali zbog izlaska Velike Britanije iz EU-a svoje novo sjedište morat će potražiti u nekoj drugoj zemlji EU-a, baš kao i Europsko nadzorno tijelo za bankarstvo (EBA).

U Hrvatskoj trenutno nema nijedne od europskih institucija, pa se hrvatske vlasti nadaju da nam to ide u prilog, kao i činjenica da je Europsko vijeće 2003. godine donijelo odluku da će nove države članice imati prednost prilikom određivanja sjedišta agencija.

Premijer Andrej Plenković još sredinom prosinca uputio je pismo namjere predsjedniku Europskog vijeća Donaldu Tusku, u kojem je pojasnio zašto bi Hrvatska trebala dobiti sjedište EMA-e. 

Potkraj svibnja EU je objavio uvjete i kriterije koji će se uzeti u obzir u odabiru budućeg domaćina. Između ostalog, bitno je koliko aerodroma i koliko letova prema drugim europskim gradovima ima grad koji planira udomiti EMA-u.

Uvjet je i broj hotela i kvalitetnih smještajnih jedinica s obzirom na to da svake godine 36 tisuća ljudi dođe u posjet agenciji na u prosjeku četverodnevne sastanke. U obzir se uzima i to kakvi se uredi nude te kakva je vrsta telekomunikacijskih veza jer EMA održava oko 500 sastanaka godišnje te oko 4000 telekonferencija, a trenutno je smještena u prostoru od 27.000 kvadratnih metara, od čega 6000 otpada na sobe za sastanke s 4G vezom…

EMA-u žele gotovo sve članice EU-a, a prema pisanju Science Businessa još ovog proljeća, najveće šanse za dobivanje sjedišta imaju Danska, Njemačka, Irska, Italija, Švedska i Nizozemska.